I učenici varaždinskih srednjih škola krenuli u borbu za klimu s ostatkom svijeta

J.Š./Varaždinske vijesti | 15.3.2019. u 14:57h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zajedno s još 1.700 gradova diljem svijeta i učenici varaždinskih srednjih škola okupili su se danas na Kapucinskom trgu i krenuli u borbu za klimu s ostatkom svijeta, odnosno u globalnu akciju School strike 4 Climate.

- Želio potaknuti ljude da se već jednom nešto pokrene da ne ostale sve samo na riječima i na komentarima na Facebooku. Očekujemo prvo da se krene rješavati problem bala, trenutno se samo govori o sudskim procesima. Ovime nam je cilj potaknuti i da se kod kuće govori o klimatskim promjenama. Očekujemo od donositelja odluka da se neki zakoni bolje odrede i da neće ostati sve samo na klikovima po Facebooku - ukazao je učenik II. Gimnazije, Rok Čepin, inače predsjednik Vijeća učenika Varaždinske županije.

Osvrnuo se i na to da neke škole nisu dopustile svojim učenicima sudjelovanje u prosvjedu za klimu.

- Učenicima Medicinske škole navodno ravnateljica nije dopustila da sudjeluju, prijeti im s neopravdanim satima i smatramo tako šalje negativnu poruku jer medicina, ekologija i zdravlje su povezani - dodaje.

Prosvjedu se pridružilo i Dječje gradsko vijeće koji kažu da su ovdje jer je u pitanju njihova budućnost.
- Svaka akcija za okoliš i klimu je jedan veliki korak za sve. Dignuli smo se na noge, nije nam svejedno te se uvijek priključujemo raznim akcijama vezanim za okoliš. Ekološke akcije su nam uvijek u planu, uvijek smo aktivni i uvijek radimo za boljitak drugih. Danas želim poslati poruku da nam je dosta, dosta nam je da nam se na neki način krade budućnost jer mi smo ti koji ćemo osjetiti posljedice za 50-ak godina i ja bi molila sve od izvršne vlasti, roditelja, vršnjaka da se pokrenu jer i jedan mali korak kao što je ne bacanje maramice na ulicu je veliki – zaključila je Tea Podbojec predsjednica Dječjeg gradskog vijeća.

- Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50 posto, stoga krećemo u borbu za Zemlju, za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta jer vrijeme je da kolektivno shvatimo kroz koje promjene naš planet prolazi, a svakodnevne radnje imaju ogroman utjecaj na okoliš - napominju organizatori.

Podršku učenicima dala je i Varaždinska županija, odnosno članovi Koordinacijskog odbora “Županija prijatelj djece“ Romana Kranjčić i Hrvoje Strelec.

Inače, akciju za borbu protiv klimatskih promjena pokrenula je švedska srednjoškolka Greta Thunberg, a održava se u stotinama zemalja diljem svijeta.

Označeno u