Hrvatska stranka umirovljenika pozdravila odluku o Covid-dodatku

Varaždinske vijesti | 10.4.2021. u 10:01h | Objavljeno u Aktualno

Iz Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika pozdravljaju odluku premijera Plenkovića koji je potvrdio da će se uskoro isplaćivati COVID dodatak umirovljenicima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 %. Da ne govorim o tome da je prosječna plaća u našem mandatu povećana za 1350 kuna i sad iznosi skoro 7000 kuna. To je više nego za tri vlade prije nego što sam ja postao premijerom – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima kazao je da se razgovara sa HSU-om, s Maticom umirovljenika Hrvatske, sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i kroz ovaj COVID dodatak i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.