Hrvatska dobila prvi "Registar volontera" na inicijativu Mladeži HDZ-a Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 6.12.2018. u 08:45h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu Mladeži HDZ-a, koju je u Skupštini Varaždinske županije još u travnju predstavio njen član, Alen Trglačnik, Varaždinska županija prva je u Hrvatskoj dobila Registar volontera koji je u srijedu predstavljen u Varaždinu. Radi se o bazi podataka koja na jednom mjestu objedinjava podatke o ukupnom broju volontera i područjima u kojem su zainteresirani volontirati te čini dostupnim podatke glede razine znanja, vještina, interesa, obrazovanja, statusa na tržištu rada odnosno uspostavljen je transparentni sustav, prvi takav u Republici Hrvatskoj.

Zadovoljan što je u relativno kratkom vremenu inicijativa izrasla u Registar volontera je Trglačnik koji je samu inicijativu predstavio krajem ožujka ove godine na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom dok je već početkom travnja ona i službeno pokrenuta na sjednici Županijske skupštine.

– Sretan sam što je inicijativa Mladeži HDZ-a za donošenjem Registra volontera uspjela i nadam se da će taj registar utjecati na rast volontiranja. Pozivam sve da se aktiviramo u bilo kojem području volontiranja i da budemo dio tog registra – izjavio je Trglačnik uputivši zahvale cijelom timu županijskog HDZ-a koji je stao iza njihove inicijative.

Veliku potporu realizaciji ovog projekta dala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo i članica Županijskog odbora HDZ-a Lovorka Horvat koja i sama ima bogato iskustvo u volontiranju.

– Obzirom da sam i sama volontirala u dalekoj Africi, točnije Ruandi, bila sam oduševljena inicijativom te sam odmah prionula poslu i tražila model po kojem bi se mogao ustrojiti Registar volontera. Na tragu toga otkrila sam da je najbliži našoj ideji i ujedno i najprihvatljiviji irski model registra koji je i bio predložen od strane mladeži HDZ-a te smo isti u suradnji sa Crvenim križem Varaždinske županije i preveli i tako je sve počelo – pojasnila je Horvat.

Kao osnovni cilj istaknula je napore da volontiranje, kao oblik korisnog rada, postane prepoznatljivo i javno dostupno svim potencijalnim volonterima, te da se što više sugrađana uključi sa zajedničkom svrhom, a to je pomaganje drugima kao oblik pomaganja sebi.

– U doglednoj budućnosti cilj nam je da Varaždinska županija postane regionalni centar volontera odnosno da se tek ustrojeni Registar poveže i s drugim zemljama što bi omogućilo razmjenu iskustva i ojačalo međunarodnu suradnju kao i da se volontiranje prizna kao prednost pri zapošljavanju i ide u radni staž – zaključila je Horvat.

Zadovoljan što je ova inicijativa izašla iz redova Mladeži HDZ-a je i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

– Sretan sam da je inicijativa prepoznata i realizirana. Ovo je dokaz da mladi imaju puno toga za reći i pokazati, samo im treba dati šansu. Pozivam i ostale mlade članove stranke neka hrabro istupe sa svojim idejama i inicijativama jer će u starijim stranačkim kolegama uvijek imati podršku. Ponosan samo i zbog toga što prvi u Republici Hrvatskoj imamo takvu bazu podataka – zaključio je Stričak.