Hoće li danas konačno završiti štrajk u osnovnim i srednjim školama Hrvatske? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hoće li danas konačno završiti štrajk u osnovnim i srednjim školama Hrvatske?

IHR/Varaždinske vijesti | 2.12.2019. u 14:02h | Objavljeno u Aktualno

Nazire li se kraj štrajka u školama? Prema pisanju Jutarnjeg lista, Vlada je na jučerašnjem sastanku prosvjetarima ponudila povišenje koeficijenata za traženih 6,11 posto, ali u tri etape: prvo povećanje od tri posto kreće od 1. prosinca, drugih jedan posto od 1. lipnja iduće godine, a preostalih dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

Međutim, tu će povišicu kroz koeficijente dobiti samo nastavno osoblje, odnosno učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama, dok će nenastavno osoblje – kuharice, spremačice i domari – predviđene povišice i to u vidu dodataka na plaću koje će ipak biti niže od traženih 6,11 posto.
Znači li to kraj štrajka? Više informacija o tome bit će poznato nakon sastanka koji će se održati danas u 14.30 sati. No, prihvate li prosvjetari ovu ponudu bez izjašnjavanja na referendumu današnji sastanak mogao bi označiti konačni kraj najdugovječnijeg štrajka u povijesti hrvatskog obrazovanja.

No, hoće li u tom slučaju djeca sutra u školu, što najviše zanima roditelje? Neke osnovne škole, primjerice, V. OŠ Varaždin, već su na internet stranicama objavila je obavijest da sutra, 3. prosinca nema nastave.
- Predstavnici Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu – Preporod i Sindikata hrvatskih učitelja nastavljaju sa štrajkom koji će se provesti 3.prosinca 2019. godine. Navedenog nadnevka neće se odvijati odgojno-obrazovni rad osim za učenike 2. a i 4. b razreda čije razrednice svojim potpisom ne podržavaju štrajk. Škola je otvorena za sve učenike koji tog dan dođu u školu te će biti adekvatno zbrinuti – objavljeno je na internet stranicama V. OŠ Varaždin.

Ipak, roditelji se mole da daljnje obavijesti, informacije i eventualne promjene u vezi početka redovne nastave prate na internet stranicama škole. 

Označeno u