HNS o povratu duga za JPP: "Čačić probleme stvara, a Štromar rješava"

Varaždinske vijesti | 30.10.2020. u 18:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Predrag Štromar je taj koji je osigurao trajno rješenje za JPP, a kojim će se Varaždinskoj županiji do 2038. godine isplatiti 274 milijuna kuna, dok je upravo župan Radimir Čačić taj koji je, zbog nerealiziranog dogovora iz 2006. stvorio problem s troškovima JPP-a te još jednom, za vrijeme kada je bio potpredsjednik Vlade, propustio riješiti taj problem - priopćili su iz HNS-a Varaždinske županije, reagirajući na današnje izjave župana Čačića o isplati preostalog duga za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

- Podsjetimo, 2015. i 2016. godine Predrag Štromar, tadašnji župan, pokrenuo je spor protiv države odnosno Ministarstva obrazovanja te je u travnju prošle godine stigla i nepravomoćna presuda Trgovačkog suda u Varaždinu. Prema presudi, Predrag Štromar bio je u pravu - Ministarstvo je Varaždinskoj županiji dužno isplatiti zaostale rate za JPP. Nakon toga, upravo je Štromar, u suradnji s tadašnjom ministricom znanosti i obrazovanja, Blaženkom Divjak, osigurao da se tako nešto više ne ponovi – osigurao da će država, sukladno Zakonu, redovito sudjelovati u modelu JPP-a. Upravo su to pretpostavke koje su dovele do toga da sada Varaždinska županija može dobiti povrat sredstava i da država i dalje, kako je napomenuto, do 2038. sudjeluje u sufinanciranju troškova - napominju iz HNS-a.

- A što je od svega toga napravio župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji kontinuirano spominje model JPP-a, kako bi riješio problem neispunjavanja obveza od strane države, a što je općine i gradove dovelo u nepovoljan položaj pod teretom dugovanja koja su im nametnuta upravo od strane župana? Odgovor je jasan – baš ništa. Podsjetimo. U svom prvom mandatu župan Radimir Čačić dogovorio je 2006. godine s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom sufinanciranje izgradnje škola i dvorana u Varaždinskoj županiji, no taj dogovor u konačnici nije ostvaren – zbog neostvarivanja zakonskih okvira, država nije preuzela obvezu sufinanciranja - navode iz HNS-a.

- Izostajanjem sufinanciranja od strane države gradovima i općinama nametnuto je da sami podmire dio iznosa, odnosno 20% za plaćanje najma sljedećih 25 ili 30 godina, ovisno o ugovoru s privatnim partnerom, pa i više radi li se o dvorani većoj od onda važećeg standarda. Riječ je o iznosu od oko 8 milijuna kuna koji je pao na teret općina i gradova - dodali su.

- Kao tadašnji potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić nije poduzeo ama baš nikakve korake, a mogao je, kako bi pomogao Varaždinskoj županiji u vraćanju nagomilanih dugova. Problem se probao riješiti i 2013. godine kada su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Varaždinska županija potpisali Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva, no, tadašnji ministar Željko Jovanović nije osigurao trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova, niti su za to stvoreni zakonski okviri. Kako bi se nadoknadile neisplaćene obveze, tadašnji župan Predrag Štromar pokrenuo je spor protiv države, a kad je došao na mjesto potpredsjednika Vlade, pokrenuo je inicijativu da se stvori trajno rješenje JPP-a, što je i ostvareno. Osobno si je zadao zadatak da će naći trajno rješenje, i našao ga je - kažu HNS-ovci.

- Izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi uključene su obveze sufinanciranja objekata izgrađenih po modelu JPP-a. Isti je Zakon izglasan u Saboru, nakon čega je Vlada na svojoj sjednici donijela odluku za preuzimanje dugoročnih obaveza na teret državnog proračuna. Zahvaljujući inicijativi potpredsjednika Vlade Predraga Štromara Varaždinskoj županiji isplatit će se 274 milijuna kuna i to do 2038 godine. I ova odluka Vlade o povratu sredstava moguća je upravo zbog svega što je učinio Predrag Štromar, prvo kao župan te kasnije kao član Vlade u suradnji s ministricom Divjak - zaključuju iz HNS-a Varaždinske županije.