HND pozdravlja istragu i poziva na otkazivanje gostoprimstva širiteljima govora mržnje

vv | 1.11.2016. u 17:20h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zahvaljuje svim pojedincima te domaćim, inozemnim kao i međunarodnim organizacijama i institucijama koje su javno iskazale zabrinutost zbog pokušaja ubojstva predsjednika HND-a Saše Lekovića diverzijom na kotaču njegovog automobila, ali i upozorile da se novinarima u Hrvatskoj već dulje vrijeme nekažnjeno izravno prijeti, pa čak i smrću, navodi u priopćenju Denis Romac, potpredsjednik HND-a.

Policija je započela istragu o diverziji na kotaču automobila predsjednika HND-a, kao i o prijetnjama koje je dobivao, ali i prijetnjama koje su upućivane drugim novinarima.

- Pozdravljamo to kao poruku da se ubuduće napadi na novinare neće ignorirati i očekujemo da napadači na novinare konačno budu kažnjeni. Istovremeno smo zgroženi količinom odvratnih komentara na društvenim mrežama kao i na nekim web portalima. Neki od tih komentara mogu se okvalificirati i kao govor mržnje pa i poticanje na nove napade na novinare. Zbog toga pozivamo portale da otkažu gostoprimstvo autorima takvih komentara. Posebno zabrinjava što su neki autori tih komentara i osobe velikog utjecaja u javnosti, zaključuje potpredsjednik HND-a.