HDZ: Izbjegavali smo ideološka pitanja, bavili smo se investicijama i mislim da se to vidi Foto: HDZ

HDZ: Izbjegavali smo ideološka pitanja, bavili smo se investicijama i mislim da se to vidi

Varaždinske vijesti | 19.12.2019. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

- Zahvaljujući vertikali vlasti, koja je uspostavljena od općina i gradova pa preko županije sve do državnog vrha, Varaždinska županija tijekom zadnje dvije godine područje na kojem se uložilo ili ulaže oko dvije milijarde kuna - naglasio je Anđelko Stričak, predsjednik ŽO HDZ-a i saborski zastupnik, zahvalivši se na tradicionalnom predblagdanskom prijemu županijskom HDZ-a na potpori građanima, kao i članovima stranke te koalicijskim partnerima.

Ulaganja su osobito vidljiva, kako je dodao, u zdravstvu i školstvu, kao i brojnim komunalnim zahvatima.

- Izbjegavali smo ideološka pitanja te demagogiju, a bavili smo se investicijama i mislim da se to vidi, kao i da to da je ova Vlada najuspješnija do sada, dok je Kolinda Grabar Kitarović postala prepoznatljiva izvan naših granica. Upravo zbog toga smo pred izbore optimisti i vjerujemo da će osvojiti još jedan mandat - ustvrdio je Stričak.

Da se ulaganja prepoznaju, ukazao je predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan koji je napomenuo da stranka danas ima sedam predsjednika mjesnih odbora Grada Varaždina, što nikada nije imala.

- Izglasali smo i rekordan gradski proračun, kao i eventualno izdavanje obveznica. Išli smo na razdvajanje odluka u vezi proračuna i obveznica jer smo za to da se financiraju samo projekti u visokoj fazi dovršenosti, a vidjet ćemo u siječnju koji su to točno projekti i za koji se iznos zbog njih treba zadužiti - rekao je Habijan te dodao da se HDZ kao dio koalicija ponaša odgovorno, što se ne bi moglo reći za oporbu koja kritizira, a ne nudi rješenja.

Josip Križanić, član predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik, naglasio je da je Kolinda Grabar Kitarović bila nesumnjivo iskorak u odnosu na svoje prethodnike, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, koji su raspačavali dokumente, degradirali generale i li na drugi način štetili interesima Hrvatske.

- Upravo su oni danas uzor jednom drugom, bahatom kandidatu, koji je zaratio s EU kada je trebalo izručiti djelatnike bivših službi, a danas ga podržava stranka koje nikada nije htjela samostalnu Hrvatsku jer su njezini članovi izašli kada se o tome glasovalo - poručio je Križanić.

Govoreći o ostalim kandidatima za predsjednika RH, ustvrdio je da se dobrim dijelom radi o neozbiljnim osobama koji se fotografiraju po Saboru ili iznose ideje zbog kojih bi ih se trebali bojati,  kao što su one od Mislava Kolakušića da je spreman biti prvi čovjek više ministarstava.

- Škoro je kandidat koji zapravo gradi platformu za iduće parlamentarne izbore, dok je Kolinda naš kandidat jer predstavlja čvrsti centar, a o svemu ima stav i vartila jee Hrvatsku u srednju Europu, a izvukla iz regiona te postala prepoznatljiva u svijetu - naglasio je Križanić.

Križanić se osvrnuo i na rad Vlade, pri čemu je rekao da je PDV ostao 25 posto, ali zahvaljujući tome rasle su i još će rasti plaće u javnom sektoru, koje su zadnjih godina veće za 20 posto, povećan je i minimalni dohodak za sto eura, a mirovine za 6 posto, dok su kamate pale.

- Tu je i dobra turistička sezona, a svega toga ne bi bilo bez sigurnosti. Ova vlada provodi teške reforme i donosi teške odluke, poput onih u vezi Agrokora, škverova, Đure Đakovića i dr. - ustvrdio je Križanić te poručio neka „mali, novorođeni  Isus donese novu, staru predsjednicu“.

Alen Runac, predsjednik Skupštine Varaždinske županije, ukazao je da HDZ, sukladno svom programu, radi na tome da se u Varaždin vrate institucije koje su se iselile, tako da se  zahvaljujući saborskim zastupnicima vratila HV, HRT, Centar 112, državni inspektorat i drugi, dok je Sveučilište Sjever dobilo dodanih 10 milijuna kuna.

- Kao Varaždinac, bio sam razočaran kada su ove institucije odlazile, a sada se vraćaju jer Varaždin to zaslužuje, naglasio je Runac.