HAKOM: Izmjerena razina elektromagnetskih polja kod vrtića, škola i igrališta Foto: HAKOM

HAKOM: Izmjerena razina elektromagnetskih polja kod vrtića, škola i igrališta

I.D./Varaždinske vijesti | 3.11.2016. u 08:11h | Objavljeno u Aktualno

U razdoblju od veljače do listopada 2016. na cijelom području Republike Hrvatske, na lokacijama vrtića i osnovnih škola u čijoj blizini postoje izvori elektromagnetskih polja (osnovne postaje mreža pokretnih komunikacija, odašiljači radija i televizije i sl.), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) provela je mjerenja razina elektromagnetskih polja.

Ukupno su izmjerene 156 lokacije diljem Hrvatske, čime su obuhvaćena 82 dječja vrtića, 67 škola i 7 dječjih igrališta, a mjerenja su pokazala da su razine elektromagnetskih polja znatno ispod propisanih razina na svim mjernim lokacijama, priopćeno je iz HAKOM-a.

Cilj ove mjerne akcije bila je dodatna provjera baznih postaja u mrežama pokretnih komunikacija te ostalih radiokomunikacijskih odašiljača u odnosu na propise o zaštiti od elektromagnetskih polja u područjima povećane osjetljivosti. Mjerenja su obavljena najsuvremenijom, certificiranom mjernom opremom HAKOM-a, koja se sastoji od širokopojasne antene i analizatora spektra upravljanog računalom kako bi se smanjila mogućnost ljudske greške.

Naime, prema Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskih polja, kojeg je donijelo Ministarstvo zdravstva, temeljem Zakona o zaštiti od neionizirajućih zračenja, definirana su područja izloženosti elektromagnetskim poljima i propisana temeljna ograničenja i granične razine referentnih veličina elektromagnetskog polja za svako frekvencijsko područje posebno. Prema Pravilniku, područja povećane osjetljivosti su zgrade stambene i poslovne namjene, škole, ustanove predškolskog odgoja, rodilišta, bolnice, domovi za starije i nemoćne, smještajni turistički objekti te dječja igrališta. Zbog širine definiranog područja fokus ove akcije bilo je mjerenje elektromagnetskih polja na području dječjih vrtića i škola.

Ovo je druga mjerna akcija ciljano provedena na lokacijama vrtića i osnovnih škola, a prva je obavljena još 2010. Za svaku mjernu točku izrađeno je pripadajuće mjerno izvješće s detaljnim opisom mjerne opreme, mjernim točkama, analizom dobivenih mjernih rezultata i zaključkom jesu li razine elektromagnetskog polja unutar propisanih graničnih vrijednosti iz Pravilnika. U sve dobivene mjerne rezultate uračunata je i mjerna nesigurnost. Izvješća i lokacije provedenih akcija mjerenja 2010. i 2016. godine, kao i kontrolna mjerenja elektromagnetskog polja provedena od 2010., dostupna su na tematskom pregledniku Mjerenje EMP-a na HAKOM-ovim internetskim stranicama u sklopu interaktivnog GIS portala. Na području Varaždinske županije mjerenja su provedena na nekoliko lokacija u Varaždinu , Lepoglavi i Ivancu.

- U skladu s navedenim rezultatima mjerenja, sve bazne postaje mreža pokretnih komunikacija i odašiljači ostalih radiokomunikacijskih službi na predmetnim lokacijama postavljeni su sukladno Pravilniku o posebnim uvjetima postavljanja i uporabe radijskih postaja, odnosno razine elektromagnetskih polja na području predškolskih i osnovnoškolskih ustanova su znatno manje od maksimalno dopuštenih razina propisanih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja - ističu iz HAKOM-a i napominju da hrvatski Pravilnik propisuje znatno strože granične razine od Preporuka Vijeća Europske unije o ograničavanju izlaganja ljudi elektromagnetskim poljima.

Tablica 1. Usporedni prikaz rezultata provedenih akcija mjerenja iz 2010. i 2016. godine:

Tablica 2. Prikaz implementiranih mjera prema Preporuci Vijeća Europske unije 1999/519/EC: