Grmoja: Slučaj Rohatinski najbolje govori da povjerenstvo itekako ima smisla

vv | 21.11.2017. u 19:45h | Objavljeno u Aktualno

Svjedok istražnog povjerenstva za Agrokor, bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, pravi je primjer da povjerenstvo itekako ima smisla i da je njegova uloga u rasvjetljavanju političke pozadine presudna, ukazuje Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, koji je na svojoj FB stranici objavio ekskluzivne preslike kupoprodajnog ugovora između Agrokora i Romaha, propalog poduzeća supruge bivšeg guvernera HNB-a, preslike koje govore da najbolji centralni bankar 2009. , blago rečeno, ne govori istinu koja ne samo da je porazna za njega, nego daje za pravo onima koji su tvrdili da hrvatska monetarna politika sa čvrstom kunom nije (samo) slučajna… 

Naime, kako ukazuje Grmoja, tijekom pripreme za sutrašnje Povjerenstvo dobio je ugovor Agrokora i tvrtke Romaha, tvrtke Marije Rohatinski, u kojem jasno stoji da je propala tvrtka prodana Agrokoru za čak 3,85 milijuna kuna u svibnju 2011. kada je Rohatinski bio guverner

- Na svjedočenju na Povjerenstvu nakon više od pola sata ispitivanja upravo o firmi njegove supruge, Rohatinski je uporno ponavljao da je Agrokor kupio Romah za jednu kunu, zajedno s njenim gubicima i jedinom nekretninom, obiteljskom kućom obitelji Rohatinski, procijenjenom na oko 2 milijuna kuna. Vrijeme kupoprodajnog ugovora poklapa se s priznanjem Rohatinskog da su ga Todorić, Karamarko i Kujundžić nagovarali na politički angažman. Imao sam osjećaj da ga je na to priznanje potakla upravo činjenica što ga je Ivica Todorić držao u šaci, jer mu je kupnjom firme sačuvao krov nad glavom. Kada nije pristao na politički angažman, u medijima je objavljena diskreditirajuca priča o kući, ali ne i činjenica o pravoj cijeni, koju je Agrokor platio za propalu firmu. Nakon svega, Rohatinski se opet 2012. vratio u Agrokor gdje je radio do propasti korporaciju, umjesto da je prihvatio ponudu za posao u Goldman Sachsu, ukazuje Grmoja, naglašavajući da je Todorić kupoprodajnim ugovorom držao u šaci Rohatinskog.

Priznati financijski stručnjak i dobitnik nagrade za najboljeg europskog guvernera, naglašava Grmoja, nije ni na Povjerenstvu skupio snage za punu istinu koja je, doduše, za njega jako ponižavajuća.

- Koliko puta je Rohatinski poslušao Todorića i na koji način je Todorić utjecao na guvernera i monetarnu politiku HNB vjerojatno nikad nećemo saznati, zaključuje zastupnik Mosta.

roha agrokor1

roha agrokor2

roha agrokor3