Grđan: Dosta samopromocije i podilaženja grupacijama uhodanom taktikom - pričama bez pokrića

vv | 6.3.2021. u 10:38h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas, nažalost, svjedočimo odricanju varaždinskoga gradonačelnika od prava da, štiteći interese ovoga Grada, utječe na razvoj jednog od najvrednijih  i najpotentnijih prostora, kao što je prostor Varteksa jer, upravo zato jer je to prostor u vlasništvu privatne tvrtke, predaja svih ovlasti u definiranju budućnosti tog prostora državnoj razini je sramotna i opasna, smatra Zdravka Grđan, kandidatkinja za varaždinsku gradonačelnicu, pojašnjavajući da će proglašavanjem projekta Varteks kvart urbane regeneracije strateškim projektom, Grad Varaždin „izgubiti mogućnost zaštite industrijske baštine“, ali i „definiranja kvalitetnih sadržaja“.

Na to je odlučila ukazati jer, kako napominje, njena je građanska odgovornost i jedna od ključnih tema programa kao kandidatkinje za gradonačelnicu Varaždina dati konkretna rješenja za prostorni koncept razvoja grada.

-Umjesto cjelovitog prostornog koncepta, kakav ću prezentirati u kampanji, gradska vlast, nažalost, svodi se na samohvalu vezanu uz, zamislite, kapitalni projekt mijenjanja tabli ulica kao najveći domet utjecaja na razvoj grada, uz obrazloženje da će to biti novi adresni sustav grada Varaždina. To dovoljno govori o dometima ove vlasti, drži Grđan, poručujući da je postavljanje i slikanje uz ulične table vrhunac cinizma i vrijeđanja zdravog razuma građana.

Ako se pročitaju teze izbornog programa iz 2017. godine i napravi sinteza učinjenog, kako nastalja, dolazi se do zaključka kako nema rezultata, osim nastavka dobro poznatog scenarija  aktualne vlasti “obećaj- ne ispuni - prodaj vrijedne nekretnine”.

-Vrijeme je da se prestane gledati isključivo interes samopromocije, kao i interesi privatnih grupacija dobro uhodanom taktikom - plasiranjem lijepih pustih priča bez pokrića. Nažalost, ni tijekom ovog aktualnog u nizu mandata gradonačelnika nisu se niti uočile urbane rane ovog Grada, a kamoli iskoristile kao potencijal razvoja Grada. Vrijedni  urbani resursi ostaju neiskorišteni, nedirnuti i prepušteni daljnjem propadanju- jer se ne zna upravljati. Ne zna se poštivati što se ima, ne vidi se vizija grada i nema se razvojna projektna urbana vizura Grada, ocjenjuje Grđan.

Vodeći se kriterijem javnog vlasništva u gradskoj jezgri ili uz nju,  budući da javno vlasništvo omogućava brza i lako izvediva rješenja, navodi tri u nizu „urbanih rana“ Varaždina i daje svoja rješenja.

Varazdinska_kuca_n.JPG

-Varaždinska kuća paradigma je funkcioniranja grada Varaždina i najbolje oslikava sve karakteristike vođenja i aktualnim upravljanjem Gradom. U vlasništvu Grada i zaštićeno kulturno dobro ostaje i dalje jedna u nizu neostvarenih priča i to uz navodnu pomoć države Izvana građevina, unutra ruševine”. Projekt je pompozno najavljen u jednom od Čehokovih mandata 2008. godine i tada se nije napravilo ništa, da bi sada ponovo bio započet u 10. mjesecu 2019. godine pod nazivom “Varaždinska kuća - dobro od Varaždina” i ponovno nije napravljeno ništa. Ova iznimna kulturna i arhitektonska vrijednost nešto je najbolje što Grad može ponuditi od građanske arhitekture kako bi se prikazao kompletan građanski način života u 18. stoljeću na svim razinama: kultura, gastrononija,  uređenje vrta, namještaj. Rješenje je kompletno uređenje Varaždinske kuće kao Prezentacijskog centra i otvaranje suvenirnice, smatra Grđan.

Nadalje, navodi Dom željezničara, zgradu u vlasništvu Grada, zapuštenu godinama, površine 924 m2.

Dom_zeljeznicara_1-0-0.JPG

-Ranijih godinama zgrada je bila u upotrebi raznih udruga, sada prazna i upitno u kakvom je stanju jer nije održavana. Rješenje je sanirati i urediti zgradu kao multifunkcionalan prostor primarno za djecu, uključivo i Lutkarsko kazalište, KUD-ove i folklor, predlaže Grđan.

Na kraju, ukazuje na bivšu zgradu HRT-a, za koju veli da je „betonska nezavršena konstrukcija na površini zemljišta od 2104 m2 u vlasništvu Grada“.

HRT_1-0-0.JPG

-Sada je zapuštena i neodržavana, u fazi propadanja. Rješenje je sanacija, dovršetak i kompletno uređenje zgrade i okoliša u novi BIZNIS CENTAR VARAŽDIN - moderan, multifunkcionalan i suvremeno opremljen poslovno-projektni centar i prostor koji će imati 2 razvojna zadatka i cilja:  A) Operativno- razvojni prostor : uređeni prostori za korištenje i prezentacijsku namjenu gospodarskim subjektima, obrtnicima, OPG-ovima , udrugama i svim ostalim institucijama. Dio Biznis centra Varaždin treba biti komercijalne prirode s mogućnosti najma konferencijske dvorane, prostorija i ureda. Biznis centar Varaždin ima viziju predvodnika, inicijatora razvoja i upravljača promjenama kroz svoje usluge od pojedinca do međunarodnih tvrtki. Ključno je ne (o)visiti o državi već pokrenuti svoje razvojne resurse. B)  Reprezentativni poslovni prostor-  taj prostor treba biti točka suradnje grada Varaždina i Varaždinske županije. Grad Varaždin treba postati ključan motor razvoja regije suradničkim i motiviranim upravljačkim stilom uz otvorenu komunikaciju i spremnost na učinkovit dijalog. Zajednička suradnja i podrška je nužna. Grad mora preuzeti ulogu regionalnog diplomatskog središta razvoja i napretka, a ne zaostajati u svim razvojnim segmentima, drži Grđan te zaključuje da Grad Varaždin ne ulaže u infrastrukturu, a kamoli u ljude, iako je za sve kapitalne infrastrukturne, razvojne investicije, kao i direktno ulaganje u ljudske potencijale, najveći dio rješenja u financiranju iz Europskih fondova jasnom projektnom vizijom, no dosašnje razvojne mogućnosti aktualna vlast nije imala sposobnosti ni prepoznati, a kamoli iskoristiti i realizirati.

Video sadržaj