Reciklažno dvorište trebalo bi profunkcionirati na proljeće iduće godine Foto: Krešimir Đurić

Građevinski i opasni otpad moći će se besplatno dovoziti na lokaciju na Motičnjaku

M.P./Varaždinske vijesti | 27.9.2016. u 11:34h | Objavljeno u Aktualno

U pratnji direktora Čistoće Davora Skroze i djelatnika gradskog Odjela za komunal, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je obišao radove na izgradnji reciklažnog dvorišta na Motičnjaku. Radove na projektu vrijednom 3,7 milijuna kuna izvode varaždinska tvrtka Hidroing i zagrebačka Gradatin. Projekt s 1,7 milijuna kuna sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih dva milijuna kuna osigurava Grad Varaždin.

- U projekt smo krenuli početkom 2015. godine, kandidirali ga na natječaj i od Fonda za zaštitu okoliša dobili 100-postotni iznos za izradu projektne dokumentacije. Raspisali smo natječaj za izvođenje radova te je odabran najpovoljni ponuditelj. Temeljem dostavljene dokumentacije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nam je odobrio sufinanciranje od 1,7 milijuna kuna - pojasnio je Robert Briški iz Odjela za komunal.

Reciklažnim dvorištem upravlja Čistoća, a ono će biti otvoreno najkasnije do proljeća iduće godine. Varaždinci i Varaždinke otpad, koji ne znaju gdje zbrinuti, moći će besplatno dovoziti na lokaciju na Motičnjaku.

- Građani će ovdje moći primjerice dovoziti opasni otpad poput dijela medicinskog otpada, fluorescentne žarulje, ambalaže od boja i lakova, ali i građevinski otpad. Zakonom je propisano da veliki investitori sami zbrinjavaju građevinski otpad, no ako građani primjerice mijenjaju pločice u kupaonici, do 200 kilograma u roku od šest mjeseci ovdje mogu besplatno dopremiti - naglasio je Briški.

Iskustva mještana Gornjeg Kneginca, koji su nedavno također dobili reciklažno dvorište, isključivo su pozitiva, ističe pak direktor Čistoće.

- Reciklažno dvorište zamišljeno je kao mjesto na koje građani mogu dopremiti otpad koji ne mogu zbrinuti putem primarne selekcije otpada. Mještani Kneginca to su dobro prihvatili i u reciklažno dvorište dovoze otpad koji su možda prije bacali u prirodu. U dvorištu će se takva vrsta otpada prikupljati, a dalje će ga zbrinjavati ovlašteni sakupljači koji će dolaziti po njega - napomenuo je Skroza.

Također je ponovio da će dovoz otpada u reciklažno dvorište biti besplatan za građane Varaždina, no sami će troškovi reciklažnog dvorišta biti sadržani u cijeni usluge.

Zadovoljan činjenicom što će grad dobiti vlastito reciklažno dvorište je i gradonačelnik.

- Drago mi je što ćemo ovime ispuniti zadnju obavezu prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, a struka ističe kako će naše dvorište biti jedno od najopremljenijih i najkvalitetnijih u Hrvatskoj - naglasio je Habuš ujedno zahvalivši resornom ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranu.

- Kada se formira Vlada i Fond se napuni novcem, na natječaj ćemo kandidirati kante za biootpad. Zahvaljujući svemu navedenom, imat ćemo najkvalitetniji sustav prikupljanja novonastalog otpada, a podsjećam da je u Varaždinu još 2003. krenula primarna selekcija otpada. Pustimo bale, bale nemaju veze s ovime - napomenuo je Habuš.

DSC 9281

DSC 9286

DSC 9292

DSC 9304