Građanska inicijativa Koprivnica upozorila na promašenost projekta Piškornica

Varaždinske vijesti | 16.3.2017. u 12:09h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Kako bi javnosti ukazali na situaciju na odlagalištu Piškornica, predstavnici Građanske inicijative "Koprivnica kakvu zaslužujemo" danas su održali pressicu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- U proteklih tjedan dana u javnost su dospjeli rezultati analiza vode, zraka, buke i koncentracije odlagališnih plinova. Ove analize pokazale su ono na što smo upozoravali sve ovo vrijeme: Neodgovornim, pohlepnim vođenjem odlagališta došlo je do velikog povećanja zagađenja. Više od godinu dana upozoravali smo na moguće posljedice nekontroliranog gomilanja smeća iz cijele Hrvatske pretežito iz Rijeke. Sada se pokazuje da su naši strahovi bili opravdani.

No ovim putem htjeli bi upozoriti na promašenost cijelog projekta regionalnog centra za gospodarenje otpadom:

Iz primjera RCGO Marišćine koja postaje svojevrsni moderni Obrovac i u koji je ulupano preko 30 milijuna eura te unatoč privremenoj dozvoli još uvijek nije osposobljena za rad te se ovih dana iz objekta širi nesnosni smrad.

Uz to vidimo da su troškovi gospodarenja s otpadom putem RCGO-a višestruko veći od dosadašnjih jer glavni produkt centra jest gorivi otpad koji stvara dodatne troškove jer se mora plaćati za njegovo spaljivanje.

Uz to projekat Piškornica duplo je veći u odnosu na količine otpada koje se danas prikupljaju u četiri županije. Stoga to izaziva ozbiljnu sumnju u mogućnost dovoženja otpada iz cijele Hrvatske, a ne samo iz naše četiri županije, već moguće i iz inozemstva.
Tako pored ugroze našeg zdravlja imamo i ekonomsku ugrozu.

Stoga naša građanska inicijativa zahtijeva od ministarstva ozbiljnu kontrolu Piškornice, te suspenziju rada odlagališta dok se ne saniraju sve posljedice neodgovornog gospodarenja otpadom.

Također prilikom revizije cijelog projekta, od ministarstva zahtijevamo javnu raspravu u roku od najmanje mjesec dana objavljenu preko portala e-savjetovanje.

Od članova skupštine Piškornice zahtijevamo smjenu Jozinovića zbog njegovog dosadašnjeg neodgovornog djelovanja i postavljanje osobe koja će u suradnji s ministarstvom pronaći najoptimalnije rješenje za gospodarenje otpadom.

Komunalnim poduzećima u naše četiri županije SZ hrvatske predlažemo što skoriji prelazak na odvojeno prikupljanje otpada, sortiranje, recikliranje i ponovnu oporabu te osnivanje zajedničkog klastera radi što učinkovitijeg iskorištavanja resursa koje nam nakon donošenja plana gospodarenja otpadom stoje na raspolaganju prije svega u obradi sekundarnih sirovina prikupljenih primarnom selekcijom.

Svi mi proizvodimo otpad i moramo ga negdje odlagati, no također se moramo odgovorno ponašati prema svojoj okolini jer zemlju nismo naslijedili od predaka nego smo ju posudili od potomaka i moramo ju potomcima ostaviti u što boljem stanju.