Građanima kazna 500 kn ako ne nose maske, organiziraju li zabavu kazna do 10.000 kuna Foto: Ilustracija

Građanima kazna 500 kn ako ne nose maske, organiziraju li zabavu kazna do 10.000 kuna

Varaždinske vijesti/Novi list | 30.11.2020. u 18:12h | Objavljeno u Aktualno

Ministar Vili Beroš je na sjednici Vlade najavio nove kazne za kršenje mjera, piše Novi list.

Tako se propisuje mjera obaveznog nošenja maske za lice, kao i zabrana javnih i privatnih okupljanja. Mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata.

Mijenja se i odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako sada kaznu naplatiti može, na mjestu počinjenja prekršaja, osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, piše Novi list.

Kazna se za pravne osobe propisuje od 10.000 do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako se ne poštuje zabrana ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako se ne poštuje zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.

Građane će se kažnjavati sa 500 kuna ako se ne pridržavaju obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10.000 kuna. Za posjednika privatnog posjeda koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna, piše Novi list.