Odgovori na često postavljana pitanja: Sve o biorazgradivom komunalnom otpadu Foto: ilustracija

Odgovori na često postavljana pitanja: Sve o biorazgradivom komunalnom otpadu

Varaždinske vijesti / TD Čistoća | 23.7.2018. u 17:24h | Objavljeno u Aktualno

Biorazgradivi komunalni otpad je otpad nastao u kućanstvu i otpad koji je po prirodi i sastavu sličan otpadu iz kućanstva (osim proizvodnog otpada i otpada iz poljoprivrede, šumarstva), a koji u svom sastavu sadrži biološki razgradiv otpad tj. otpad koji se može razgraditi biološkim aerobnim ili anaerobnim postupkom.

Biorazgradivim komunalnim otpadom u okviru javne usluge smatra se: otpadni papir i karton te biootpad. Otpadni papir i karton sakuplja se odvojeno od biootpada.

Otpadnim papirom i kartonom izdvojenim iz komunalnog otpada, a koji nastaje u kućanstvima, ustanovama, trgovinskim i proizvodnim djelatnostima i sl. smatra se sav upotrijebljeni i istrošeni uredski papir, bilježnice, stare novine, časopisi, knjige, papirnate vrećice i kartonski omoti, stari kalendari kao i razna papirna i kartonska primarna ambalaža koju prema načinu postupanja korisnik pravna osoba, nema obvezu tretirati kao posebnu kategoriju otpada i za koju ne vodi zakonom propisanu dokumentaciju o nastanku i tijeku otpada.

Otpadni papir i karton, kao i sve ostale druge vrste komunalnog otpada, TD Čistoća d.o.o. u Gradu Varaždinu i na području ostalih 14 JLS-a gdje pruža javne usluge, sakuplja "na kućnom pragu", a korisnici ga odlažu u zasebne crne posude zapremine 120 ili 240 litara s plavim poklopcem ili u plave kontejnere zapremine 1.100 litara (stambene zgrade i poslovni subjekti). Sakupljanje se u individualnim kućanstvima obavlja svakih 14 dana dok se u stambenim zgradama i poslovnim subjektima sakupljanje obavlja prema rasporedu najčešće jednom tjedno. Sve sakupljene količine otpadnog papira i kartona predaju se na daljnju obradu u tvornice papira, a obzirom da na burzi otpada papir i karton ima tržišnu vrijednost, to TD Čistoća za predaju ovog otpada ostvaruje određene prihode. Visina prihoda ovisi o kretanjima cijena za tonu papira i kartona na svjetskom tržištu i varira tijekom godine. TD Čistoća je tijekom 2017. godine na području 14 jedinica lokalne samouprave, na čijem području je davatelj javnih usluga, prikupilo i isporučilo oko 1.700 tona otpadnog papira i kartona.

Svi prihodi ostvareni od prodaje tog iskoristivog otpada, ali i svog drugog otpada koji ima neku tržišnu vrijednost (ambalažno staklo i metali), umanjuju ukupan iznos troškova pa tako direktno utječu na iznos cijene obvezne minimalne javne usluge. To jednostavno znači da cijena obvezne minimalne javne usluge može biti manja ukoliko je postotak izdvajanja reciklabilnog otpada čijom se prodajom može ostvariti prihod veći.

Stoga, napomena korisnicima: pravilno razvrstajte i odvojite što više papira i kartona, ne spaljujte ga te nemojte dozvoliti njegovo otuđivanje od strane drugih pravnih ili fizičkih osoba jer ne samo da se takvim činjenjem direktno utječe na povećanje cijene minimalne javne usluge već se i umanjuju šanse za ostvarenje ciljeva u povećanju postotka primarne selekcije.

Biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, hrana i kuhinjski otpad iz kućanstava, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata i slični otpad iz proizvodnje prehrambenih proizvoda odnosno sav otpad koji se može razgraditi biološkim aerobnim (uz prisustvo zraka - kompostiranje) ili anaerobnim postupkom (bez prisustva zraka – bioplinsko postrojenje).

Korisnici s biootpadom mogu postupati na dva načina: kućnim kompostiranjem ili prikupljanjem putem spremnika.

Što se sve može kompostirati, što smije u kantu za biootpad, zašto se pelene odlažu u spremnike za miješani komunalni otpad i brojne druge informacije pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...