FOTO U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji u utorak ispaljeno 123 raketa za obranu od tuče Foto: Međimurska županija

FOTO U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji u utorak ispaljeno 123 raketa za obranu od tuče

Varaždinske vijesti | 13.7.2017. u 10:23h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je u dva navrata u posljednjih mjesec dana nevrijeme Međimursku županiju zaobišlo, grmljavinsko nevrijeme u utorak nije poštedilo sam sjever zemlje. Tako je, posebice u periodu od 15 do 17:30 sati, posebice u gornjem djelu Međimurja padala tuča veličine oraha praćena jakim vjetrom, dok u nekim drugim krajevima tuča, uz grmljavinu ili jaču kišu. Ovu posljedicu velikih sparina te visokih temperatura, mnogobrojni Međimurci, posebice u Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Vratišincu, Selnici, Podturnu, Gornjem Mihaljevcu, Murskom Središću, Domašincu i Dekanovcu te drugima zbrajaju u kunama, kako im je nevrijeme nanijelo velike štete. Led je tako oštetio automobile, kuće, negdje vjetar nosio i krovove, a stradale su mnoge ratarske, povrtlarske, voćarske i vinogradarske kulture.

Kako bi procijenio štetu na terenu, župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je pogođena područja.

- Prema stanju koje sam vidio obilazeći kuće, gospodarske objekte i vinograde naših vinara, domaćinstva su najjače stradala oko Železne gore. Na žalost ne možemo utjecati na vremenske prilike i neprilike, no ono što trebamo i možemo je pomoći našim sugrađanima. U Općini Štrigova zabilježeno je orkansko nevrijeme uz obilnu tuču, velike su štete na gospodarskim objektima i kućama, uništena su krovišta. Stoga se Županija zajedno s Općinom uključila financijski i organizacijski kako bi stvorili uvjete za život onima koji su ostali bez krova nad glavom - rekao je pritom međimurski župan.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda navode kako je u obrani od tuče ispaljeno ukupno 123 raketa na području Međimurske i Varaždinske županije.

Galerija slika