FOTO: Sveučilištu Sjever predana zgrada bivše vojarne u Križanićevoj ulici

Napisao/la: -
Gradonačelnik Habuš ključeve zgrade predao je rektoru Milkoviću Gradonačelnik Habuš ključeve zgrade predao je rektoru Milkoviću Foto: Krešimir Đurić

Ključeve zgrade površine 581 metar kvadratni u Križanićevoj ulici 31/b u Varaždinu, koja je bila dio bivše vojarne i koju su donedavno koristile udruge, rektoru Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Marinu Milkoviću danas je predao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Milković je zahvalio je Habušu, istaknuvši dobru suradnju Sveučilišta s Gradom.

- Mi više nismo visokoškolska ustanova kojoj je osnivač jedinica lokalne samouprave, sad smo javno sveučilište kojim raspolaže Republika Hrvatska, ali dobri odnosi i kvalitetna suradnja koje smo imali ranije nastavljaju se i dalje. Grad je uvijek podupirao razvoj sveučilišta i iako se promijenio osnivač, mi smo ostali ovdje, ove zgrade su ovdje i služit ćemo prije svega na korist ovom gradu i ovoj regiji - rekao je Milković.

Ova je zgrada treći objekt koji Sveučilište Sjever preuzima od Grada Varaždina. Odluka o dodjeli objekta donesena je prije oko dvije godine, a s predajom objekta čekalo se zbog, kako je napomenuo Milković, sređivanja detalja oko financiranja obnove objekta te pronalaska adekvatnog smještaja za udruge koje su dosad boravile u ovom prostoru.

- Bitno je napomenuti da će se ovaj objekt koji smo preuzeli danas i objekt koji smo preuzeli 2005. godine obnoviti kroz sredstva koja nam je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkvitost i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Izmijenit će se svi prozori, ide nova fasada, toplinska ovojnica, LED rasvjeta i kondenzacijski kotlovi na oba objekta. Sveučilište Sjever će vlastitim sredstvima obnoviti unutrašnjost objekta i osposobiti je za njenu namjenu, a to je nastava i znanstveno-istraživački rad, dok ćemo u potkrovlju, koje dosad nije bilo u funkciji, urediti 26 ureda za naše nastavnike, čime ćemo u određenoj mjeri zadovoljiti potrebe za kvalitetnijim uvjetima rada naših nastavnika, što će vjerujem, doprinijeti i kvaliteti nastave i znanstveno-istraživačkog rada - istaknuo je Milković, dodavši da će uređenjem ovog prostora promijeniti slika ovog dijela grada.

Vrijednost obnove ovih dvaju objekata, zgrade Z1 i zgrade Z3, iznosi oko 4 milijuna kuna, što financira FZOEU i APN, dok unutarnje uređenje objekta, bez namještaja te znanstveno-istraživačke i nastavne opreme, iznosi oko 5 milijuna kuna, što je sveukupno oko 9 milijuna kuna.

- Najbitnije je da su sva sredstva osigurana. Sveučilište Sjever je od Ministarstva financija dobilo suglasnost i obnova počinje kroz petnaestak dana. Za unutarnje uređenje je 13. lipnja raspisan postupak javne nabave i vjerujem da ćemo za mjesec dana imati i izvođača radova, kao i da ćemo do početka zimskog semestra u sljedećoj akademskoj godini, znači do 1. ožujka, zgradu staviti u funkciju - napomenuo je Milković.

Sveučilište Sjever u ovoj zgradi planira smjestiti dva studijska programa tehničkog usmjerenja - studijski program proizvodnog strojarstva i graditeljstva. Inače, Sveučilište Sjever u Varaždinu izvodi devet studijskih programa, od kojih je sedam iz STEM područja, a dva su diplomska iz društvenog područja.

- Zbog prostornih kapaciteta i nerazumijevanja prijašnjeg ministarstva nismo mogli zadovoljiti potrebe studenata koji su željeli studirati ovdje. Mi smo 2011. godine imali blizu 4.000 studenata samo u Varaždinu, sada ih imamo oko 3.300 i u Varaždinu i Koprivnici, ali vjerujem da će ministarstvo, s ovim novim objektima, omogućiti dodatne upisne kvote. Interes je jako velik, ali mi dosad nismo mogli zadovoljiti sve potrebe u Varaždinu i Koprivnici, ali i cijeloj regiji. Ovo će u određenoj mjeri kroz narednu godinu-dvije stabilizirati kvalitetu rada, no to nije dovoljno za naš budući razvoj, jer za sve vertikale postojećih preddiplomskih studijskih programa nemamo osiguran prostor - kazao je rektor i napomenuo da je zbog toga Sveučilište Sjever podnijelo zahtjev Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) da im dodijeli i prostor u vojarni u Optujskoj ulici, gdje Sveučilište planira smjestiti šest diplomskih studijskih programa.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš izrazio je zadovoljstvo primopredajom zgrade.

- Drago mi je da nakon dvije godine od donošenja odluke, prema kojoj ovu zgradu dajemo na trajno korištenje Sveučilištu Sjever tako dugo se bavi ovom djelatnošću i uz uvjet da osigura financiranje, što je i učinjeno, predajemo ovu zgradu. Nadam se da će i DUUDI prepoznati realne potrebe Sveučilišta Sjever i dodijeliti im jedan dio objekata u vojarni u Optujskoj, što bi tom prostoru dalo i novu dušu, novi život koji tražimo. Znate da radimo i preko programa Europske unije Urbact i svih drugih mogućih načina da od DUUDI-ja taj objekt dobijemo u vlasništvo. Dosad nismo imali sreće, ali nadam se da će nam se sada ipak posrećiti - rekao je Habuš.

Istaknuo je da se u Varaždinu provode dvije investicije koje idu isključivo na ruku studentima - obnova objekata Sveučilišta Sjever i izgradnja novog studentskog doma u gradu.

- No ono što mene posebno veseli je to da se ovime nekadašnja vojarna u Križanićevoj u potpunosti stavlja u funkciju, uz jedno od najljepših POS naselja u Hrvatskoj, Centar Tomislav Špoljar i tri zgrade Sveučilišta Sjever. Kada Sveučilište završi s obnovom zgrada, Grad će urediti ovaj park. Mislim da ćemo time postati primjer kako se vojni objekti stavljaju u funkciju i pokazati državi i DUUDI-ju da znamo upravljati imovinom koju nam daju, a nadam se da ćemo tako doprinijeti i tome da se netko konačno odluči vojarnu u Optujskoj dati Gradu - naglasio je Habuš, dodavši da je Grad varaždin Strategijom "zacrtao" da u gradu bude oko 10.000 studenata, a sa sadašnjih nešto više od 6.000 studenata na svim studijima, taj je cilj sve bliži.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.