FOTO Svečano otvoreno dopisništvo HRT-a u Varaždinu u koje je uloženo 1,1 milijuna kuna Foto: Krešo Đurić

FOTO Svečano otvoreno dopisništvo HRT-a u Varaždinu u koje je uloženo 1,1 milijuna kuna

IHR/Varaždinske vijesti | 7.1.2020. u 13:15h | Objavljeno u Aktualno

- Svaka čast problemima u Panami ili najnovijoj krizi u Bagdadu, ali ljudima je sasvim sigurno uvijek najzanimljivije što se događa u susjednom selu i njihovoj sredini. Ovaj studio nikako nije skroman, niti je otvaranje ovog dopisništva iracionalno i neodgovorno. Otvaranje dopisništva u Varaždinu je racionalno i funkcionalno – ustvrdio je varaždinski župan Radimir Čačić danas na svečanom otvoranju HRT-ovog dopisništva u Varaždinu, na kojem je bio i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Dopisništvo u Varaždinu službeno je otvoreno javljanjem uživo Bačića i Čačića u program HRT-a. Kako je istaknuto na otvorenju, dopisništvom u Varaždinu ponovno je popunjena "praznina" od Čakovca do Osijeka, prostora na kojem u zadnjih nekoliko godina nije bilo nijednog dopisništva ove televizijske kuće.

Podsjećamo, dopisništvo HRT godinama je radilo u Varaždinu, međutim 2014. godine HRT je otišao iz Varaždina u Čakovec. Varaždinski župan nije jednom spomenuo kako je to bila posljedica pogrešno donesenih odluka na razini vodstva HRT-a, Varaždinske županije i Grada Varaždina. Ponovno otvaranje dopisništva HRT-a u Varaždinu Čačić je najavio ujesen 2017. godine, za što je Varaždinska županija osigurala i prostor u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin. Riječ je o 100-ak kvadrata, od čega 46 kvadrata “otpada” na studio. Na uređenje i opremanje potrošeno je 1,1 milijuna kuna, od čega je 600.000 kuna osigurala Varaždinska županija za uređenje, dok je HRT osigurao 400.000 kuna za opremu, čime je Varaždin dobio mjesto odakle će se moći uživo javljati u emisije HRT-a.

- Naravno, ima još prostora da se dopisništvo u Varaždinu tehnički nadograđuje, ali one bitne komponente su tu: kvalitetna slika, dovoljan prostor i televizijske ekipe. Mi smo ovime osigurali kontinuiranost izvještavanja na dnevnoj bazi iz Varaždinske županije, a ova županija, koja je daleko najuspješnija u Hrvatskoj po europskim projektima, poznata po centrima izvrsnosti i brojnim darovitim građanima,  sada se može pokazati iz Varaždina – rekao je Čačić.  

Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić istaknuo je kako je dopisništvo HRT-a u Varaždinu otvoreno uz financijsku pomoć Varaždinske županije.

- U svakom slučaju, ovo je jedno od dopisništva koje će biti funkcionalno i moći će svoju zadaću izvršavati. U narednom periodu mi ćemo cijelu ovu priču organilzacijski poboljšati kako bi dopisništvo bilo još funkcionalnije. No, glave pretpostavke su ostvarene: dopisništvo je tu i može biti u programu svaki dan – istaknuo je ravnatelj HRT-a.

Nakon ukidanja dopisništva po cijeloj Hrvatskoj HRT planira ponovno otvarati nova dopisništva diljem zemlje.

- Smatramo da je dopisnička mreža vrlo važna i da je to jedna od glavnih zadaća HRT-a kao javnog servisa i na tom ćemo putu ustrajati i dalje. Otvarat ćemo nova dopisnilštva, pogotovo tamo gdje su ugašena – najavio je Bačić.

No, od Radija sjever, koji je bio spominjan kod osnivanja HRT-ovog centra Čakovec zasad neće biti ništa.

- Trenutno situacija nije takva da bi se išlo u tom smjeru. Vidjet ćemo u kojem će se smjeru dalje razvijati kako bi se to ostvarilo – rekao je Bačić.  

Galerija slika