FOTO Izrađeno i idejno rješenje za akvarij, početkom 2021. Vodotoranj - u različitim bojama Foto: Krešimir Đurić

FOTO Izrađeno i idejno rješenje za akvarij, početkom 2021. Vodotoranj - u različitim bojama

IHR/Varaždinske vijesti | 6.10.2020. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

- Za akvarij imamo izrađeno idejno rješenje. U Vodotornju postoje betonski bazeni koji su se nekada koristili kako bi se osigurao potisak vode, no oni se više ne koriste. Sama statika zgrade omogućava da ti bazeni i dalje budu gore, a jedna od ideja je bila da bi se napravio akvarij uz pristup na terasu. Plan je da se pristup osigura s vanjske strane takozvanim panorama lifotm koji bi vodio do samog vrhu, no za taj projekt treba još osigurati financijska sredstva. Nadamo se da će u novoj financijskog omotnici europske unije biti omogućeno sufinanciranje i takvih projekata, a mi ćemo biti spremni - rekao je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin uoči današnje završne konferencije projekta "Energetske obnove zgrade Vodotornja na adresi Stanka Vraza 4", koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. 

Da bi se na vrhu Vodotornja napravio akvarij s tropskim ribicama najavio je župan Radimir Čačić na početkoj konferenciji energetske obnove zgrade Vodotornja.

- U sljedeće dvije godine maknut ćemo ostatak antena koje se nalaze na krovu Vodotornja i uredit će se terasa do koje će voditi vanjski stakleni lift, a koju će moći koristiti građani, dok će se na 10 i 11 katu zgrade Vodotornja urediti tropski akvarij – najavio je varaždinski župan još početkom godine.

Tijekom energetske obnove bila je najavljena i posebna rasvjeta Vodotornja, a danas je dožupan Vugrin potvrdio kako bi već početkom iduće godine Vodotoranj biti osvijetljen - različitim bojama.

- Riječ je o LED rasvjeti u različitim bojama, odnosno dekotrativnoj rasvjeti, za koju će uskoro biti pokrenut postupak javne nabave.Trendovi u svijetu su takvi da upravo takvi reprezentativni objekti kao što je Vodotoranj dobiju dodatnu prepoznatljivu notu, tako da ćemo već početkom iduće godine imati reprezentativni objekt koji će privlačiti posjestitelje - najavio je Vugrin.

Inače, ukupna vrijednost projekta eneregetske obnove zgrade Vodotornja, nakon provedenih postupaka javne nabave, iznosi 15.091.265,36 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta temeljem sklopljenog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 13.943.596,25 kuna. Bespovratna EU sredstva iznose 6.392.197,50 kuna, a sufinanciranje Varaždinske županije nakon postupaka javne nabave iznosi 8.699.067,86 kuna, od čega je 4.265.555,25 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

- Zamijenjeno je 500-ak prozora, 400-ak rasvjetnih tijela, 200-ak grijačih tijela te je zamijenjena kompletna vanjska stolarija. Tijekom rujna s krova je uklonjeno 80 posto svih antena, a trenutno su gore još one kod kojih zakup traje i u 2021. - podsjetio je Vugrin.

U sklopu energetske onove Vodotoranj je dobio ventiliranu fasadu, zgrada je u potpunosti izolirana, glavni ulaz u Vodotoranj je proširen, a postavljena je i podizna platforma kojom će se osobama s invaliditetom osigurati pristupačnost prizemlju i dizalima. Uveden je novi sustavi napajanja, dopunjen klimatizacijski sustav i postavljeni ventilokonvektori. Svi ovi opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati rezultirali su smanjenjem potrošnje primarne energije za 67,49 % godišnje u odnosu na potrošnju prije energetske obnove, a proračunska emisija CO2 smanjila se za 72,66 %. Objekt će iz energetskog razreda D prijeći u razred B.

Radove je izvodila tvrtka Mepro iz Varaždina i bili su vrlo zahtjevni, s obzirom da su se izvodili u zimskom dijelu godine na 40 metara visine.

Uz zamjenika varaždinskog župana Vugrina i direktora tvrtke Mepro Darka Vargu, na današnjoj završnoj konferenciiji i obilasku zagrade Vodotornja bili su zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac i saborski zastupnici Natalija Martinčević (Reformisti), Anđelko Stričak (HDZ) i Barbara Antolić Vupora (SDP). 

 

Označeno u
Galerija slika