FOTO Crkve se pripremaju za vjernike: na ulazu dezinfekcija, objavljeni rasporedi nedjeljnih misa Foto: Krešimir Đurić

FOTO Crkve se pripremaju za vjernike: na ulazu dezinfekcija, objavljeni rasporedi nedjeljnih misa

IHR/Varaždinske vijesti | 2.5.2020. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

 - Sve vjerske zajednice su pokazale visok stupanj fokusiranosti na organizaciju svetih misa na način kako je preporučio Hrvatski zavod za javno zdravstvo - odgovorio je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na upit novinara oko ponovnih vjerskih okupljanja danas na redovitoj konferenciji za novinare.

U povodu vjerskih okupljanja za vrijeme epidemije koronavirusa, varaždinski biskup uputio je pismo svećenicima.

- Biskup Radoš uputio pismo svećenicima: "Neka vjernike dočekaju vratari, a mise neka budu na otvorenom"

Ckrve se polako pripremaju za vjernike koji će se morati ponašati u skladu s preporukama HZJZ-a. Pojedini župnici objavili su rasporede misa na internet stranicama župa, pa se tako vjernicima obratio i župnik župe sv. Josipa na Banfici Josip Žmegač.

- Na Josipovo, 19. ožujka imali smo zadnji puta svete mise u našoj crkvi sa svim vjernicima. Dakle, više od mjesec dana prošlo je kako se vi, dragi moji župljani, ne možete okupiti na nedjeljnu i blagdansku misu u našoj crkvi zbog pandemije koronavirusa. Prije neki dan dobili smo radosnu vijest od hrvatske Vlade da ćemo se opet moći okupljati kao vjernici u svojim crkvama od 2. svibnja pod posebnim uputama epidemiologa i naših biskupa. Zato sam radostan kao vaš pastir i župnik da vas mogu pozvati opet u nedjelju 3. svibnja na svete mise koje će biti kao i prije, u 8 sati, 10.30 sati i 18.30 sati. Imajte još malo strpljenja, a onda ćemo se ponovno okupiti na nedjeljnim svetim misama - obratio se svojim župljanima župnik župe sv. Josipa na Banfici Josip Žmegač.

Naveo je kako je sve svete mise, koje su bile zapisane, odslužio sam.

- I dalje možete preko telefona, a uskoro i u sakristiji crkve ili Župnom uredu naručiti svete mise za svoje pokojnike - naveo je župnik Žmegač.

Ističe kako je prva pričest i sv. potvrda do daljnjega odgođena, a kada će biti, župljane će župnik Žmegač obavijestiti naknadno.
I na stranicama Varaždinske biskupije objavljeno je kako će se u vrijeme epidemije COVID-19 svete mise u Varaždinskoj katedrali slaviti prema uobičajenom rasporedu i to radnim danom u 7.30 sati, 9 sati i 19 sati, a nedjeljom i blagdanom u 7.30 sati, 9 sati, 11 sati i 19 sati.

Kako se u crkvama pripremaju za sutrašnje mise zabilježio je naš fotoreporter Krešimir Đurić u crkvi sv. Nikole u Varaždinu.

DSC_9571.jpg

Označeno u