FOTO Cijepljenje na punktu: "Mičemo se, ali jako sporo. Pandemija se miče puno brže" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Cijepljenje na punktu: "Mičemo se, ali jako sporo. Pandemija se miče puno brže"

| 15.4.2021. u 10:47h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu organizirano drugo "masovno" cijepljenje, odnosno organiziran je poseban punkt za procjepljivanje, na koje je pozvano oko 1.500 osoba koje su obuhvaćene drugom fazom cijepljenja.

- Moram reći da je naš optimizam iz prošlog tjedna prepolovljen, odnosno pao je na jednu trećinu. Ponovno ne dobivamo cjepiva, ponovno je poruka "Cijepi se - misli na druge" bespredmetna, jer je pitanje s čime? Nadam se da će se stvari promijeniti. Organizacija na razini države, s platformom za prijavu na cijepljenje, nije ni blizu dobroj. Uvjetno rečeno, sretna je okolnost da postoje paralelni sustavi s liječnicima obiteljske medicine pa se koliko-toliko uspijeva - istaknuo je ovom prilikom župan Radimir Čačić.

Prošli je tjedan pozvano 1.100 ljudi, a cijepilo se njih 990.

>> FOTO Otvoren punkt za cijepljenje u Varaždinu: "Svako cjepivo nosi rizik, ali veći je rizik ne cijepiti

- Danas je ovdje pozvano 1.500 ljudi, nadamo se da će odaziv biti dobar. Mičemo se, ali jako sporo. Pandemija se miče puno brže. Ponovno imamo eksploziju, i Hrvatska i Varaždinska županija ulaze u "špicu" Europe, a time i svijeta, a to nije dobro. Cijepljenjem ne uspijevamo to stići i zaustaviti. Mi smo sada na 13.790 dobivenih doza, a 5.500 osoba je dobilo obje doze. Oko 3.900 ljudi je u fazi cijepljenja, uključujući ove ljude ovdje i po ordinacijama liječnika obiteljske medicine, dakle, 1.500 ovdje, još 500 u Zavodu i 1.900 u ordinacijama. Razumijemo probleme, vidimo da se i Amerika našla u problemu s cjepivom Johnson&Johnson koje smo i mi trebali dobiti. Iz različitih razloga se zaustavljaju određena cjepiva, otvaraju se određene dvojbe, ali na kraju, što su potvrdile sve studije, koristi od cijepljenja su nekoliko tisuća puta veće od opasnosti i rizika za pojedinačne slučajeve. Ponosni smo na to da ova regija razumije te osnovne poruke zdravstva i zato imamo ovakav odaziv - zaključio je Čačić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj osvrnuo se na sam proces procjepljivanja.

- Sudjeluje oko 70 ljudi, djelatnika Zavoda i volontera Sveučilišta Sjever, što govori da nije lako organizirati jedan ovako zahtjevan proces. Imamo i internih kapaciteta i dodatnih kapaciteta u zdravstvenom sustavu te smo spremni utrošiti sve količine cjepiva koje će doći u našu županiju. Smatram da je ovaj model, da istovremeno cijepimo u 85 ordinacija obiteljske medicine i na ovakvim punktovima, jako dobar, jer se u kratko vrijeme može cijepiti puno građana. Po potrebi otvarat će se i punktovi više dana u tjednu, može se podići i kapacitet ovog punkta, ali i otvarati dodatni punktovi u Ivancu, Ludbregu i Novom Marofu, sukladno potrebama i zahtjevima liječnika obiteljske medicine - istaknuo je Bosilj.

Na punktu se ovaj tjedan cijepi Pfizerom.

- Ovaj tjedan smo se odlučili za cijepljenje Pfizerom kako bismo završili drugu fazu cijepljenja i obuhvatili osobe starije životne dobi, a prošli smo tjedan cijepili AstraZenecom samo zato jer smo imali više tog cjepiva. Mogu samo reći da mi svo cjepivo koje dobijemo iz HZJZ-a utrošimo u tekućem tjednu, naši su lageri na kraju tjedna prazni - napomenula je voditeljica epidemiološke djelatnosti županisjkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Katica Čusek Adamić.

Označeno u