FOTO Ante Sanader i Anđelko Stričak obišli novi Vatrogasni centar u Gornjem Knegincu

VV | 12.3.2021. u 13:24h | Objavljeno u Aktualno

U petak, 12. ožujka u 12 sati predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, u pratnji saborskog zastupnika Anđelka Stričaka i vatrogasnih dužnosnika, obišao je gradilište novog Vatrogasnog centra u Gornjem Knegincu. Vatrogasni centar Kneginec nalazi se u završnoj fazi izgradnje te će biti središte vatrogasne operative i edukacije vatrogasaca na području općine nakon otvorenja u travnju ove godine.

 - Ja sam čestitao domaćinima, načelniku, vatrogascima i projektantu jer ovo može biti jedan reprezentativan projekt za cijelu Hrvatsku za ovakva društva, a ovo je veliki uspjeh za vatrogasno društvo posebno u ovoj općini, možda i pokazatelj uspjeha takve općine u kojoj je pet tisuća stanovnika, općina koja ima budućnost. Ja sam kao vatrogasac došao ovdje prvi puta 1981. godine, a sudjelovao sam na svim vatrogasnim kupovima u Knegincu gdje vatrogasci iz cijele Hrvatske imaju svoje natjecanje, tako da vrlo dobro poznajem problematiku i vatrogasna društva osnovana u Varaždinu i okolici, tako da je Varaždin centar hrvatskog vatrogastva u tom pogledu i čestitam županijskom zapovjedniku na organizaciji vatrogastva u cijeloj Varaždinskoj županiji jer su jedan od svijetlih primjera vatrogastva u Hrvatskoj - rekao je Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

 Upravo prošla 2020. godina svima nam pokazala izuzetnu važnost takvih objekata, ne samo sa osnove protupožarne preventive i zaštite, već i sa osnove civilne zaštite prigodom prirodnih nepogoda (potresa, poplava i slično).

 - Nakon izgradnje stanice stojimo u prostorijama uređenog vatrogasnog centra u Gornjem Knegincu koji je drugi objekt koji smo u ovom mandatu radili za naše vatrogasce. Prvi je bio u Donjem Knegincu, također novi vatrogasni dom, isključivo za operativne zahtjeve vatrogasaca kao što je i ovaj dom. Čudesno već je predsjednik vatrogasne zajednice rekao da ovaj dom može biti reprezentativni objekt koji se može graditi danas za vatrogastvo. To više nisu nikakvi društveni domovi ili ogromni prostori, nego prostori prilagođeni potrebama operativnosti naših vatrogasaca, a u cilju zaštite imovine na kneginečkom području, ali i šire. Općina je utrošila šest milijuna kuna za uređenje i izgradnju ovog vatrogasnog centra i u travnju će biti predano na upotrebu vatrogascima - rekao je načelnik Goran Kaniški.

 - Pitanje sigurnosti je uvijek top tema. Bez sigurnosti nema razvoja gospodarstva ili društva kao takvoga u cijelini. Upravo zbog toga, aktualna vlada premijera Plenkovića sada, a i u prošlom mandatu vodi iznimnu brigu o sigurnosti. Sve te naše službe i institucije, agencije, vatrogasce i policiju treba opremiti, osposobiti i uvježbati, a to nam je upravo cilj, da budu dobro uvježbani, osposobljeni, da imaju materijal i opremu i da budu na korist našim građanima - rekao je Anđelko Stričak te je napomenuo da je Vlada RH u ovom projektu sudjelovala s 300 tisuća kuna vlastitih ulaganja.