Finska će nezaposlenima isplaćivati plaću od 560 eura Foto: ilustracija

Finska će nezaposlenima isplaćivati plaću od 560 eura

VV/businessin.hr | 3.1.2017. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno

Od početka 2017. godine u Finskoj kreće eksperiment za skupinu od 200.000 nezaposlenih, koji će bez rada primati plaću od 560 eura i to bez ikakvih uvjeta osim da su nezaposleni, piše portal BusinessIn.hr.

Iako taj iznos za život u Finskoj nije dovoljan za lagodniji život jer prosječna plaća iznosi oko 3.400 eura, te su i troškovi života enormno visoki u odnosu na naše uvjete, Finska na taj način želi potaknuti nezaposlene da prihvate i manje plaćene poslove makar i na određeno vrijeme, a koje inače većina nezaposlenih ne žele zbog straha da će ih to svrstati na dno ljestvice i nikad neće pronaći željeni posao.

Pitanje je i poreza jer kako im se prihod od privremenog zaposlenja zbrajao sa socijalnom pomoći ponekad bi im ostajalo manje nego da su samo primali pomoć. Prema pisanju DW–a, ako pristanu na plaću, na temeljni prihod neće plaćati porez niti ako se zaposle pa i zarade nešto više. A sa sredstvima koje će im država davati kao plaću dolazi im neka vrsta financijske sigurnosti jer će stizati na vrijeme, a s plaćom mogu raditi što žele.