Europska komisija opomenula Hrvatsku zbog preskupog brzog interneta Foto: ilustracija

Europska komisija opomenula Hrvatsku zbog preskupog brzog interneta

I.D./VV/hrt.hr | 30.9.2016. u 16:51h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je objavila rujanski paket povreda propisa po državama članicama - u slučaju Hrvatske Europska komisija je utvrdila povrede u nekoliko sektora, piše hrt.hr.

Smatraju da kasnimo s razvojem digitalnog tržišta i da bi troškovi brzog interneta trebali biti 30 posto niži. Komisija je uputila službenu opomenu Hrvatskoj jer još nije prenijela te mjere u svoje zakonodavstvo.

Komisija poziva Hrvatsku i da ukine diskriminatorna pravila u pogledu ribolovnih dozvola. Godišnje ribolovne dozvole izdaju se samo osobama s prebivalištem u Hrvatskoj, dok drugi mogu dobiti jedino dozvole koje vrijede do 30 dana. Posjetitelji koji žele loviti ribu cijelu godinu moraju kupiti 12 mjesečnih dozvola - što je 16 puta skuplje od godišnje dozvole. Komisija tu praksu smatra diskriminatornom i neusklađenom s Direktivom o uslugama.

Hrvatsku se uz Grčku, Irsku, Italiju i Portugal poziva da poboljša razmjenu informacija radi borbe protiv terorizma. Hrvatska još nije osigurala automatsku razmijenu podatka o DNK, podataka o otiscima pristiju i razmijenu podataka o  registraciji vozila.