Edukativnim predavanjem za učenike obilježen Svjetski dan sepse u OB Varaždin

VV | 19.9.2024. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Svjetskog dana sepse, koji se obilježava 13. rujna, Opća bolnica Varaždin nastavlja s tradicijom kontinuirane edukacije i informiranja budućih zdravstvenih djelatnika o ovoj važnoj temi. U sklopu aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o sepsi, organizirano je predavanje 19. rujna 2024. za učenike završnih razreda Medicinske škole Varaždin i Medicinske škole s pravom javnosti u Maruševcu. Predavanje su održale Ksenija Kukec, magistra sestrinstva – glavna sestra Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, te Željka Gajski, magistra sestrinstva – pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Kako je tom prilikom istaknuto, sepsa je ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje kao posljedica prekomjernog odgovora organizma na infekciju i može dovesti do zatajivanja organa, pa čak i smrti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, sepsa je uzrok 11 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, a rana dijagnoza i brzo liječenje ključni su za smanjenje smrtnosti.

– Zbog toga je važno da budući zdravstveni djelatnici steknu znanja i vještine potrebne za pravodobno prepoznavanje i pravilno postupanje kod pacijenata sa sepsom. Medicinske sestre često su prve koje dolaze u kontakt s pacijentima u bolničkom okruženju te su njihova uloga i odgovornost u prepoznavanju simptoma sepse izuzetno važni – rekla je Gajski.

Dodala je da će predavanje koje je organizirala Opća bolnica Varaždin omogućiti učenicima bolju pripremu za rad u struci, podići svijest o ozbiljnosti sepse i naglasiti važnost prevencije, ranog prepoznavanja i učinkovitog liječenja ove smrtonosne bolesti. Kroz ovu i slične edukacije, Opća bolnica Varaždin nastoji osigurati da budući zdravstveni djelatnici budu adekvatno obučeni i spremni suočiti se s izazovima koje sa sobom nosi rad u zdravstvenom sustavu. Edukacija o sepsi ne samo da doprinosi sigurnosti pacijenata, već i jača ulogu medicinskih sestara kao ključnih članova zdravstvenih timova. Obilježavanju ovoga dana pridružio se i ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak.

– Svjetski dan sepse prilika je da podsjetimo na važnost edukacije i informiranja svih zdravstvenih djelatnika kako bi se smanjila smrtnost i poboljšali ishodi liječenja za sve pacijente – poručio je ravnatelj Poljak.