"Domaće snage" u OB Varaždin predstavile prvi priručnik o intenzivnoj zdravstvenoj njezi Foto: OB Varaždin

"Domaće snage" u OB Varaždin predstavile prvi priručnik o intenzivnoj zdravstvenoj njezi

Varaždinske vijesti | 17.1.2018. u 17:46h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin u utorak, 16. siječnja, predstavljena je knjiga "Intenzivna zdravstvena njega" varaždinskih autorica Maje Cepanec, bacc. med. techn, zaposlene na Odjelu za intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin, i Biljane Hmelik, bacc. med. techn., stručne učiteljice zdravstvene njege u Srednjoj školi u Maruševcu.

Na devedesetak stranica autorice su temeljem svoje dosadašnje stručne prakse i rada u sustavu obrazovanja obradile sve relevantne teme vezane uz intenzivnu njegu. Priručnik "Intenzivna zdravstvena njega" namijenjen je obrazovanju učenika srednje medicinske škole, petogodišnjem obrazovanju smjera medicinska sestra/tehničar opće njege.

- Po novom je uveden predmet Intenzivna zdravstvena njega. Mi smo predavale, a literature nije bilo i zbog toga smo samostalno krenule u ovaj pothvat. Prvo smo pripremile nastavne tekstove po kojima smo predavale i na kraju školske godine to je bila skripta koju smo obradile i napravile priručnik koji je pogodan i za učenike i za edukaciju osoblja koje radi u intenzivi, ali i na odjelima - rekla je Cepanec te nastavila da je priručnik novost na tržištu jer je intenzivna njega bila dosta zapostavljena i na studiju sestrinstva i u srednjoj školi.

Hmelik je naglasila da su bile potrebne tri godine da pripreme priručnik.

- Bilo nam je relativno teško jer nismo imali literaturu i udžbenike kojima bismo se vodile, na koji način obuhvatiti sve cjeline. Prednost je bila u tome što je Maja radila u jedinici intenzivnog liječenja i zna strukturu rada pa smo se držale toga - kazala je Hmelik te dodala da je stigla povratna informacija iz Hrvatske komore medicinskih sestara da se predlaže korištenja udžbenika u bolnicama, a cilj je da se koristi i na sveučilištu s obzirom da iz tog područja nema domaće literature.

Priručnik "Intenzivna zdravstvena njega" nastao je u suradnji i s Općom bolnicom Varaždin, a jedan od recenzenata je ravnatelj Nenad Kudelić, dr. med. Na predstavljanju su okupljene pozdravili zamjenik ravnatelja Damir Poljak, dipl. med. techn., i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn. Trud koji su autorice uložile u prvi ovakav priručnik pohvalile su i recenzentica Nevenka Ivek, dipl. med. techn., i ravnateljica Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu dr. sc. Đurđica Garvanović Porobija. Nakladnik knjige "Intenzivna zdravstvena njega", tiskane u 500 primjeraka, je varaždinska tvrtka DMK Vall042.

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_1.JPG

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_2.JPG

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_4.JPG

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_5.JPG

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_7.JPG

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_8.JPG