Danas u varaždinskoj katedrali bit će zaređen mons. Bože Radoš

Varaždinske vijesti | 24.11.2019. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno

Danas, na Nedjelju Krista Kralja, u 10 sati, odnosno za vrijeme svečanog misnog slavlja u varaždinskoj katedrali bit će zaređen mons. Bože Radoš za trećeg po redu biskupa Varaždinske biskupije.
Bit će ovo prvo biskupsko ređenje u povijesti varaždinske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo budući da su oba dosadašnja varaždinska biskupa, blagopokojni mons. Marko Culej, te njegov nasljednik mons. Josip Mrzljak, za biskupe zaređeni u zagrebačkoj prvostolnici.

Glavni zareditelj mons. Radoša bit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup metropolit, a suzareditelji će biti mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije te mons. Đuro Hranić, đakovački-osječki nadbiskup iz čije Nadbiskupije potječe mons. Radoš.

Biskupsko ređenje mons. Bože Radoša okupit će u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo brojne crkvene uzvanike. Među njima će biti četrdesetak biskupa te više od dvije stotine drugih svećenika i redovnika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Svetu misu ređenja i uvođenja u službu mons. Bože Radoša izravno će prenositi Hrvatska televizija i Hrvatski radio na svom Prvom programu.

Uoči ređenja za medije je mons. Bože Radoš dao intervju, pa se među ostalim osvrnuo i na aktualna društvena događanja. Na pitanje kako gleda na društvenu situaciju u Hrvatskoj rekao je:

- Mi smo mlada država i mlada demokracija. Puno toga još treba graditi, izgraditi i vjerujem da je postepenost put kojeg moramo slijediti. Lako je porušiti, to je jednostavno, ali graditi je jako teško. Svi bi htjeli da živimo u jednom uređenom društvu gdje svatko ima svoje pravo. Gdje imaju sve institucije oko za one koji su najslabiji. No, to je put. Postepeni put. Možda ima puno senzacionalnoga, oštrih protivljenja. Protivnik nije neprijatelj. Ako se suočimo s protivnikom, argumentirano možemo pročistiti i svoje stavove. Možemo pročistiti i sebe. Vjerujem da je potrebno respektirati drugoga, drugačijega i kao takvoga ga i cijeniti, poštivati i voljeti. Društvo se postepeno gradi. Ne bih govorio o sadašnjem našemu društvu. Ima puno različitosti, ima puno sukobljavanja koja, kada bi se malo reducirala, vjerujem da bi svima davalo bolju klimu za život i više volje za uspjeh, za napredovanje, za blagostanje.

Koja je uloga Crkve u tom segmentu?

- Upravo ova riječ koju ste rekli mislim da je ključna za Crkvu: Crkva treba ući u dijalog i razvijati dijalog. Otkrivati sve ono što je dobro. U našem društvu ima puno toga dobroga. Polako se gradi. Mi smo u tjednu koji je započeo sjećanjem na Vukovar. Izrasla je ova država, demokracija iz posvemašnja darivanja naših ljudi. Dali su život, mnogi su dali zdravlje, dali su sve ono što imaju za one koji dolaze. Ako na to naslanjamo, ako vidimo u svakidašnjici kako se mnogi trude da čine dobro, vjerujem da Crkva ima u tom smislu potrebu da to istakne, vrednuje, podržava i da na svoj način bude ona poveznica koja može povezati i različite. Koja može umanjiti razlike koje su često samo fiktivne, koja može dati jedan drugačiji ton, dijalog, gdje se ljudi mogu naći, gdje se mogu razumjeti i gdje mogu u drugome vidjeti prijatelja, brata. Iako, ne moraju isto misliti, doživljavati stvarnost, iako ne moraju imati isti svjetonazor.

Cijeli intervju pričitajte ovdje.

Označeno u