ilustracija Foto: Krešimir Đurić

Krovne liječničke organizacije: Daljnje širenje epidemije ovisi o ponašanju svih građana

Varaždinske vijesti | 24.10.2020. u 09:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Krovne liječničke organizacije, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički sindikat uputile su apel u kojemu pozivaju građane Republike Hrvatske da u ovom iznimno ozbiljnom trenutku pomognu liječnicima u borbi za zdravlje te da se zajedničkim dosljednim i trajnim provođenjem javnozdravstvenih mjera uspori širenje epidemije kako bi se izbjeglo urušavanje zdravstvenog sustava. Apel, objavljen na na portalu Hrvatske liječničke komore, prenosimo u cijelosti:

Poštovani sugrađani i sugrađanke,

u zadnja tri tjedna svjedočimo visokom rastu broja zaraženih. Broj novozaraženih se povećao šest puta, s 234 novozaražena 1. listopada na današnjih 1.563 novozaražena.
U istom razdoblju broj hospitaliziranih Covid-19 bolesnika u hrvatskim bolnicama se udvostručio, s 297 koliko ih je bilo 1. listopada na 661 koliko ih je danas smješteno u bolnicama. Broj pacijenata na respiratoru se u istom razdoblju skoro udvostručio i danas ih je 46.
Već jučer su svi postojeći Covid-19 kreveti u bolnicama u Zagrebu bili popunjeni, a i u mnogim drugim gradovima bolnice su blizu potpune popunjenosti. Stoga Hitni prijem u KB Dubrava prestaje primati hitne pacijente, a njegovih 110 kreveta prenamjenjuju se za oboljele od Covid-19. U slučaju daljnjeg nekontroliranog širenja epidemije i ovako brzog rasta novozaraženih, početkom studenog imat ćemo više od 1500 pacijenata u hrvatskim bolnicama na liječenju od bolesti Covid-19.

Veliki problem za održivost zdravstvenog sustava predstavlja sve manji broj aktivnih liječnika i medicinskih sestara, jer i među njima raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji. Broj zdravstvenih djelatnika je trenutno zadan i ograničen i nema načina da ga se u kratkom roku značajno poveća. Svima nam mora biti jasno da smanjeni broj liječnika znači da će jedan liječnik morati brinuti za značajno više pacijenata, što će neminovno utjecati i na kvalitetu zdravstvene skrbi. Ako se nastavi ovakvo snažno širenje epidemije, bolnice će morati odgoditi sve neakutne tzv. elektivne postupke.

Mi, hrvatski liječnici uvijek smo bili tu za naše pacijente i uvijek ćemo biti. Liječenje ljudi nije samo naš posao, to je naš poziv. Međutim, naša je odgovornost upozoriti sve građane na to da se nalazimo u iznimno ozbiljnom trenutku. Svatko od nas i svi mi zajedno možemo svojim postupcima i ponašanjem smanjiti rast broja novozaraženih. Dosljednim i trajnim provođenjem javnozdravstvenih mjera zajedno možemo usporiti širenje epidemije te tako izbjeći urušavanje zdravstvenog sustava kakvo je npr. zadesilo Lombardiju ovoga proljeća. Odgovornost za zdravlje svakog od nas i naših obitelji i prijatelja je na nama, odgovornost je na svakome od nas. Daljnje širenje epidemije ovisi o našem ponašanju.

Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane. Smanjimo rizik zaraze za nas i naše obitelji. Mi, hrvatski liječnici, vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja.

Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu., navodi se u apelu, objavljenom na portalu Hrvatske liječničke komore,a kojeg su potpisali predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med., predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med.i predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr.sc. Renata Čulinović Čaić, dr. med.