"Cjeloživotno učenje kao odgovor na izazove tržišta rada" tema okruglog stola u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić

"Cjeloživotno učenje kao odgovor na izazove tržišta rada" tema okruglog stola u Varaždinu

IHR/Varaždinske vijesti | 28.8.2019. u 15:06h | Objavljeno u Aktualno

"Cjeloživotno učenje kao odgovor na izazove tržišta rada“ naziv je okruglog stola koji se danas održao u Varaždinu u sklopu EU projekta "Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“.

Riječ je o EU projektu u iznosu od 962.987,25 kuna, što se u 100-postotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri Međimurska i Varaždinska županija te Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Normalno je cijeli život učiti

- Ovaj projekt ima vrlo veliku važnost i značaj, a ovaj današnji okrugli stol je treći, ujedno i zadnji okrugli stol koji smo posvetili važnosti cjeloživotnog učenja, važnoj temi na tržištu rada – rekla je zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan danas u Varaždinu.

Njezin kolega iz Varaždinske županije, zamjenik župana Robert Vugrin je istaknuo kako je danas od velike važnosti cjeloživotno obrazovanje.

- Situacija danas je daleko od onih kakvima smo svjedočili prije nekoliko desetljeća, kada su naši roditelji i cijeli svoj radni vijek proveli na jednom radnom mjestu. Danas su radnici, u odnosu na to vrijeme, puno nesigurniji. Siguran sam da ćemo kroz okrugli stol dobiti nove ideje što se tiče cjeloživotnog obrazovanja – rekao je Vugrin i dodao kako sam projekt ima za cilj povećanje efikasnosti rada i osigurati održivost rada socijalno-gospodarskih vijeća.

_ESC7579.JPG

Jedan od predavača Vitomir Begović, konzultant za tržište rada rekao je kako je za tri županije koje sudjeluju u ovom projektu karakteristično nepovoljna demografska kretanja, starenje stanovništva I produžetak radnog vijeka, dok s druge strane poslodavci traže fleksibilnije postojeće radne snage i univerzalnije obavljanje poslova, što samo upućuje na potrebu cjeloživotnog učenja kako bismo postojeće radnike zadržali što dulje na tržištu rada.

Ispod europskog prosjeka

- U Hrvatskoj je svega 2,4 posto odraslih od 15 do 64 godine uključeno u različite programe cjeloživotnog obrazovanja, dok je na razini EU taj prosjek 15 posto. Prema tome, mi ćemo sasvim sigurno kroz odgovarajuću prezentaciju te raspravu predstavnika sve tri županije dati određene preporuke s ciljem povećanja udjela i broja polaznika svih vidova programa usavršavanja, osposobljavanja i prekvalifikacije – rekao je Begović.

Znanstveni savjetnik za cjeloživotno obrazovanje Vitomir Tafra podsjetio je kako je obrazovanje zapravo investicija.

- Ako pojedinac ne ulaže u sebe, ne može se valorizirati na tržištu rada. Poslodavci stalno govore da im je potrebna kompetentan zaposlenik koji će moći djelovati u ovim današnjim okvirima poslovanja. Zbog toga je izuzetno važno razumijevanje ukupnog sustava potpore i stimuliranja te razvijanja cjeloživotnog obrazovanja koje se, nažalost, danas svodi samo na obrazovanje odraslih nakon završetka škole iako ono počinje još u vrtiću. Razvijanje kod svake osobe da je nužna promjena. Treba stimulirati sve ljude, zaposlenike i one koji ulaze u svijet rada da jednostavno prihvate cjeloživotno učenje kao nešto normalno, a ne kao nešto što danas radimo za sebe, a sutra više ne trebamo. Stalno se moramo educirati i informirati, posebno u današnjem svijetu i užurbanom tempu koji nam život nosi – istaknuo je Tafra.

Na okruglom stolu bio je i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te Ozren Bosanac, predstavnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji također sudjeluju u projektu.

_ESC7569.JPG