Cijena PCR testa u Varaždinu ostaje ista, cijena razlog i velike gužve u županijskom Zavodu Foto: VV arhiva / ilustracija

Cijena PCR testa u Varaždinu ostaje ista, cijena razlog i velike gužve u županijskom Zavodu

| 7.4.2021. u 20:08h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo prošli je tjedan objavio da od danas, 7. travnja, na snagu stupaju nove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba. Naveli su tako da je nova cijena PCR testa na SARS-CoV-2 na vlastiti zahtjev 500 kuna, cijena brzog antigenskog testa 150 kuna, a cijena prijevoda na engleski jezik 125 kuna.

No, cijena PCR testiranja u Varaždinu ipak ostaje niža.

- Cijena PCR testiranja na vlastiti zahtjev u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije ostaje 400 kuna - potvrdio nam je ravnatelj Zavoda Marin Bosilj.

Podsjetimo, kad je županijski Zavod za javno zdravstvo prošle godine uveo PCR testiranje na vlastiti zahtjev, cijena je bila 1.506 kuna, a kasnije je smanjena na 698 kuna. No, u siječnju ove godine dodatno je smanjena na 400 kuna. Testiranje na uputnicu koju izdaje liječnik je besplatno.

Što se tiče brzih antigenskih testova, ovu je uslugu varaždinski Zavod za javno zdravstvo uveo u siječnju, a cijena ovog testiranje i dalje će biti 195 kuna.

A zbog cijene PCR testa, na Uskrsni je ponedjeljak u varaždinskom Zavodu bila velika gužva.

- Na uskrsni ponedjeljak naglasak je bio na komercijalnom testiranju pa je naš Zavod za javno zdravstvo imao izuzetno izazovan dan, s obzirom na to da je, unatoč tome što je bilo svega 380 najavljenih za uzimanje briseva, došlo preko 1.000 osoba. Dakle, dvije trećine osoba došlo je nenajavljeno - rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin na jučerašnjoj konferenciji za medije.

- Zabilježen je i popriličan dio osoba koje ne žive u Varaždinskoj županiji, pa su evidentirani građani iz svih sjevernih županija, čak i priobalnih županija, a dosta je bilo i stranih državljana. Čak četvrtina građana nisu bili građani Varaždinske županije. No, svi su brisevi uzeti i obrađeni unutar 24 sata. Od 1.071 uzetog brisa, bilo je 753 PCR testa i dodatnih 318 brzih antigenskih testova. Tome je sigurno pridonijela i činjenica da varaždinski Zavod za javno zdravstvo ima najnižu cijenu PCR testova i da sve rezultate daje unutar 24 sata, uz uključeni besplatni prijevod na strani jezik, što je kod većine jučer i bio razlog dolaska - dodao je Vugrin.