Radimir Čačić gostovao je u programu N1 televizije Foto: screenshot N1 televizija

Čačić za N1 televiziju rekao da se nije htio cijepiti preko reda: “15 cjepiva smo još i bacili”

Varaždinske vijesti/N1 televizija | 17.2.2021. u 14:25h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Radimir Čačić, varaždinski župan, za N1 je rekao da se nije cijepio preko reda, a prenosi portal N1 televizije. Opisao je kako je u Varaždinskoj županiji išlo s prvim cijepljenjem. Rekao je da je između njegovog cijepljenja protiv covida-19 i onih Luke Burilovića i Damira Borasa “razlika ogromna”.

“Bio sam prisutan prvim cijepljenjima u domovima za starije i onima koja su bila u bolnici, isti dan smo išli i u bolnicu i u domove. Procijepili smo sve i ostalo nam je cjepiva i mene su pitali da li vi župane želite cijepiti se”, rekao je.

“Da, 15 cjepiva smo još i bacili”, dodao je:

“Ja sam rekao da se ne želim cijepiti. Kad procijepite sve zdravstvene radnike i sve domove starijih, onda donesite službenu odluku i javite mi se.”

Istaknuo je da je inzistirao da mu se jave da ga cijepe tek ako bi on u tom trenutku bio u kategoriji prvoj na redu za cijepljenje.
“Sve službeno zavedeno”

Rekao je da je tako i bilo, da su mu se nadležne službe javile kad je na redu za cijepljenje bio i on sa svojim komorbiditetima. Cijepio se, podsjetimo, 19. siječnja zajedno s osmero vijećnika Županijske skupštine, javno u Općoj bolnici Varaždin.

“Kod nas, jer sam tražio uvid u to, nitko niti jedna jedina osoba u našoj bolnici u našem sustavu, nije cijepljena da to nije službeno zavedeno”, istaknuo je.

Komentirao je potom ono što je voditelj naveo niz “slučajnosti” određenih istaknutih osoba koje su se zatekle na pravom mjestu u pravo vrijeme da prime višak cjepiva.

“Nema tu slučajnosti. To je jedna farsa, to je nešto što je potpuno neprihvatljivo”, komentirao je Čačić, a na pitanje bi li za takve slučajeve netko trebao odgovarati, uzvratio je:

“Apsolutno!”

“Ako je moguće, neka odgovaraju”, dodao je na ideju o mogućem i pravosudnom epilogu takvih situacija.

“Naravno da nije smjela cijepiti svoju mamu dok ona po protokolima nije prva na redu”, osvrnuo se na slučaj Alemke Markotić:

“Argument za cijepljenje nije ‘to je moja mama’. Argument je da se po protokolima, nakon što se cijepe zdravstveni radnici, ide po starosti ako nema komorbiditeta te oni koji su u riziku.”

Majka od Markotić je direktno ugrožena, kazao je, kao osoba starija od 80 i iz obitelji nekoga iz zdravstvenog sustava:

“Zato je trebalo i propisati protokole.”

Rekao je da su kritike na Alemku Markotić bile opravdane i nisu bili napadi:

“Svi koji su izvan protokola i mimo odluka Stožera se cijepili, postupili su u najmanju ruku nekorektno, pa i nemoralno, budimo precizni.”

Razlog za ostavke Markotić i Krunoslava Capaka

“Naravno da to tako neće ići. SDP ima pravo na prozivke”, kazao je dalje, ali i naglasio, “Za prozivke nekoga zbog toga što se cijepio netko od 84 godine, ja vam za to nemam želudac.”

Zaključio je da “argument Markotić nije bio dobar”, prenosi portal N1 televizije.