Čačić: "Prvo su nam, pod prijetnjom ovrhe, uplatili novce na račun duga za JPP, a sada nam ga žele oteti“ Foto: Ilustracija

Čačić: "Prvo su nam, pod prijetnjom ovrhe, uplatili novce na račun duga za JPP, a sada nam ga žele oteti“

IHR/Varaždinske vijesti | 17.2.2020. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

- Tužit ćemo vas ministrice, tužit ćemo vas osobno za  nesavjesno raspolaganje javnim novcem i protuzakonito postupanje jer je do dan danas državni budžet oštećen za više od četiri milijuna kuna zbog duga za JPP, odnosno sveukupno preko 10 milijuna kuna. Kad sve ovo završi netko za to mora odgovarati  – najavio je varaždinski župan Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare kojoj je tema bila postupanje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH nakon pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda za JPP u korist Varaždinske županije.

Naime, nakon što je krajem prošle godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja uplatilo 18,9 milijuna kuna za zateznim kamatama za dug po JPP nastao od prosinca 2015. do prosinca 2016. godine, pod prijetnjom ovrhe, ni nepuna dva mjeseca nakon toga Varaždinska županija je od Državnog odvjetništva dobila zahtjev za revizijom presude.

- Ni dva mjeseca nakon što je Visoki trgovački sud RH pravomoćno presudio da nam Vlada mora isplatiti dug po prve dvije od pet tužbi, Ministarstvo na čijem je čelu Blaženka Divjak podnosi Trgovačkom sudu u Varaždinu prijedlog za dopuštenje revizije. Riječ je o izvanrednom pravnom lijeku o kojem odlučuje Vrhovni sud. Ne samo da su ministrica Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, koji je podigao prvu tužbu za JPP, sprečavali isplatu duga, ne samo da su bezobrazno izjavljivali putem HNS-a da su zaslužni za isplatu, nego nam sad izvanrednom mjerom novac pokušavaju oduzeti! Ovo je jedinstveni slučaj u političkoj povijesti Hrvatske da ministri iz jednog grada i županije čine sve da bi napravili štetu svojim sugrađanima, pa čak i nakon pravomoćne presude da je Vlada dužna platiti dug za 32 školska objekta izgrađena i dograđena po modelu JPP-a. Čini se da Štromar i Divjak u nečemu moraju biti prvi – rekao je župan Čačić.

U konkretnom slučaju, Vrhovni sud Republike Hrvatske prvo mora odlučiti je li podnošenje revizije uopće dopušteno. Tek ako odluče da bi to bilo dopušteno, tada bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja moglo podnjeti reviziju kao izvanredan pravni lijek.

- Ovo je samo jedna u nizu potvrda da Štromar i Divjak doista čine sve što je u njihovoj moći, ali ne da pomognu, nego da dug ne plate. Županiji su 18,6 milijuna kuna po presudi uplatili tek onda kad im je prijetila ovrha, tek tada se javila Vlada i zamolila da im damo još jedan dan za podmirenje duga. No, nije to sve. Kad je Trgovački sud u Varaždinu donio presudu, iz HNS-a smo imali priliku čuti da je “Predrag Štromar bio u pravu – Ministarstvo je Varaždinskoj županiji dužno isplatiti zaostale rate za JPP“. Čuli smo tada i to da su oni zaslužni za to što je Županija novac dobila. Uvredljivo je za zdravu pamet svakoga čovjeka kad ne želiš platiti dug, a onda sam sebi pripisuješ zasluge za isplatu po odluci suda – istaknuo je Čačić.

Na pitanje što će Varaždinska županija učiniti ako Vrhovni sud udovolji zahtjevu, varaždinski župan je rekao kako se dosad uvjerio da je u našem sudstvu sve moguće.

-  Vrhovni sud može udovoljiti tom zahtjevu, ali i ne mora. No, koliko ja znam u našem sudstvu je sve moguće, čak i da sam ja mlad, mršav i s plavim očima – komentirao je Čačić.

Označeno u