Radimir Čačić Foto: VV arhiva

Čačić: Nabavljamo dodatne respiratore; tražit ćemo dodatna ograničenja

VV / N1 | 3.11.2020. u 09:37h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski župan Radimir Čačić, govoreći o broju respiratora, kao i situaciji s epidemijom koronavirusa u Varaždinskoj županiji i Hrvatskoj, kazao je da situacija još uvijek nije tako dramatična jer u odnosu na bazične kvalitetne respiratore, postoje uvijek još i transportni respiratori te kako postoji još i cijeli niz sustava u operacijskim salama i na intenzivnoj njezi, piše N1.

- Ono što se nažalost dogodilo jest da smo mi došli do kraja s respiratorima i da smo morali početi upotrebljavati dodatne respiratore. U Hrvatskoj se tvrdi da imamo 800 respiratora. To nije istina, ima ih eventualno 600 - tvrdi Čačić.

Još jednom je kazao kako je realno da u Hrvatskoj imamo 600 respiratora.

- Mi smo 4 posto stanovništva u Hrvatskoj. Po nekom izračunu mi bi ih trebali imati 24, a imamo 12. Trinaesti pacijent je išao na pokretni respirator. Razgovarao sam sa svima s kojima je trebalo razgovarati, pa i s ministrom. Ministar je rekao da će poslati još dva dodatna respiratora. Mi smo na tržištu reagirali kako smo mogli i znali. Uspjeli smo direktno dobiti najkvalitetnijih 5 respiratora. Tih pet smo odmah prebacili i mi ćemo tijekom dana imati 19 respiratora, a sutra 20. To radimo iz županijskih sredstava, ne državnih - pojasnio je varaždinski župan.

- Mi smo zatražili i u pisanoj formi da se provede mobilizacija resursa. Respiratori su prva točka pucanja. Mi smo u ovom trenutku na 200 zaraženih dnevno. 10 posto završava u sobama s kisikom. 10 posto od ovih na kisiku završava na respiratoru. To su dva dnevno. Mi imamo eksploziju potrebe za respiratorima - rekao je Čačić.

Ističe kako sustav nije došao do točke kada se bira između života i smrti.

- Mi sad imamo dvije trećine respiratora više nego što ih je bilo. Vrlo lako moguće da ćemo za deset dana imati problem i s ovim brojem respiratora - napominje.

Hrvatska pokušava izbjeći lockdown

Čačić smatra kako Hrvatska pokušava izbjeći lockdown i kako se on s time slaže.

- Ali neke vrste ograničenja kretanja u kasnijim satima sasvim sigurno. Zatvaranje ugostiteljskih objekata u ranijim satima sasvim sigurno, zabranja bilo kakvih masovnijih okupljanja sasvim sigurno. Idemo prema Stožeru i tražit ćemo da se idemo s tim mjerama u Varaždinskoj županiji. Varaždinska županija koja je 5 puta manja od Zagreba radi u svom Zavodu radi 600 testova - kazao je Čačić.

Smatra kako je trenutni sustav mjera definitivno prelabav.

- Mi ulazimo u hladnije vrijeme, a jug ima toplije vrijeme i sunce. Mi smo potpuno ukinuli ovlasti nad kontrolom, ljudi više ne prijavljuju kontakte, nažalost. Sustav je prelabav i Vlada to dopušta - naglašava Čačić.

Rekao je kako je na koalicijskom sastanku kazao da moraju odrediti točku na kojoj treba uvesti strože mjere.

- Moja je poruka i bio bih sretan da nam se ovaj eksponencijalni rast zaustavi u idućih tjedan dva. Ako nam se ne zaustavi, moramo to učiniti - ističe.

O porukama Zorana Milanovića koji se ne slaže s uvođenjem policijskog sata, Čačić kaže: "Mi smo odlično surađivati prije nego što sam postao prvi potpredsjednik Vlade, a danas smo također dobri, ali ne znači da se u svemu slažemo".