Skup u Čakovcu: Vlasnik pučkih popijevki je narod, a ne ZAMP koji nas pljačka

V.V. | 22.10.2016. u 10:35h | Objavljeno u Aktualno

Danas želimo poručiti kako je vlasnik hrvatskih pučkih popijevaka hrvatski narod, a udruge koje tu baštinu promiču, umjesto da su nagrađene iz siromašnih džepova to još moraju i plaćati. Ovaj skup je skup potpore ukidanju apsurdnog Zakona o zaštiti autorskog i sličnih prava. Taj Zakon nameće plaćanje izvedbi svih hrvatskih djela bez obzira tko je autor i time se Hrvatsko društo skladatelja proglasilo vlasnikom cjelokupne glazbene produkcije od 12. stoljeća do danas i ubiru porez na to kao da su iznad ovoga svijeta. Taj zakon omogućuje da jedna udruga pljačka sve ostale - kazao je jutros predsjednik čakovečkog Matice hrvatske, profesor Ivan Pranjić, na skupu potpore zaštiti hrvatske pučke popijevke od HDS-a i ZAMP-a na čakovečkom Franjevačkom trgu.

Skup su organizirali KUD Mihovljan i Ogranak Matice hrvatske Čakovec, a pridružila su im se i društva iz Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

KUD-ovi žele upozoriti kako ZAMP, uz sudski progon nameće naplatu izvođenja svih glazbenih djela, bez obzira je li riječ o kompozicijama članova nekog društva ili djelima koja s tim društvom nemaju nikakve poveznice, kao što su djela pučke tradicijske kulture, domaća i strana glazba bilo koje vrste i djela nepoznatih autora.

kud2

kud3

kud5

kud4

Označeno u