Briški prije stao iza izračuna od 115.000 t bala, a sada ga osporava?

| 9.2.2021. u 16:04h | Objavljeno u Aktualno

Iznenađujući je sinoćnji istup Roberta Briškog, ne samo zbog funkcije savjetnika varaždinske Čistoće, nego i vremena te posebice načina na koji je potkrijepio svoje neslaganje s tzv. integralnom nagodbom, točnije jednim njezinim dijelom.

>> Protiv tzv. integralne nagodbe sad i savjetnik Čistoće Robert Briški!?

- Varkom je posjednik bala. Netko je htio podvaliti ili se na bilo koji način riješiti svoje obveze na račun drugog društva, rekao je za RTL Briški, dodajući da bi prebacivanjem bala Čistoća preuzela na sebe obvezu rješavanja tog problema koji je potencijalno financijski štetan.

Kao ključni i zapravo jedini dokaz navodne štetnosti naveo je to što se Grad Varaždin obvezao da će CIOS MBO-u platiti 105 tisuća tona, iako je prema registru u Brezju 10.000 tona manje, što bi značilo da će Grad platiti oko 1,3 milijuna eura više od stvarne količine.

Međutim, minulih su se godina razne brojke navodile kada se govorilo o količinama bala odloženih u Brezju. Primjerice, prema ugovoru s T7 VIS-om iz 2008. godine, Brezje je imalo 120.000 tona bala. Nadalje, kada je bivši varaždinski gradonačelnik Goran Habuš raspisivao koncesiju za bale, navodilo se 94.000 tona, ali to se odnosilo samo na balirani otpad dovezen s područja grada Varaždina, a ne i okolnih općina, koje su u Brezju odložile još 15.000 tona. Dakle, ukupno 109.000 tona. Očigledno, nije nikada bilo lako odrediti količini otpada, no sigurno je da je 105.000 tona +/- 5 posto, koliko se navodi u nagodbi, najmanja ikad procijenjena ili izračunata količina za sve bale u Brezju, kako one gradske, tako i općinske. Ako je tako, ima li onda tu štete, i to još namjerne?

No to nije sve. Prilikom rasprave o Planu gospodarenja otpadom Grada Varaždina od 2018-2023. godine, koji sadrži izračun od 115.000 tona bala, upravo je savjetnik direktora Čistoće stao iza toga dokumenta u Gradskom vijeću. Međutim, danas tvrdi nešto drugo što je bliže ili istovjetno stavovima udruge koja je ukazivala na veće račune za odvoz otpada te posebice nelogičnosti oko plaćanja PDV-a od 25 posto na ukupan račun, a u čiju se ispravnost „kleo“ pred javnošću i novinarima!?

plan_gospodarenja_otpadom_2018_1.jpg

plan_gospodarenja_otpadom_2018_2.jpg