Bolnica u Toplicima postala referentni centar za rehabilitaciju osoba s ozljedama kralježnice

| 9.5.2017. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno

Dugogodišnji stručni i profesionalni rad svih djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama doveo je do prerastanja Odjela za rehabilitaciju spinalnih bolesnika u Referentni centar za rehabilitaciju osoba s ozljedom kralježnične moždine Ministarstva zdravstva (OKM).

Predvodnici fizikalne i rehabilitacijske medicine

- To ne bi uspjeli da nismo pokazali praćenje jedinstvene doktrine i metodologije u prevenciji, dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji bolesnika s ozljedom kralježnične moždine (paraplegijom i tetraplegijom), odnosno da nismo ostvarili dobru suradnju s uglednim ustanovama istoga stručnog područja u zemlji i inozemstvu kroz razmjenu stručnjaka i zajedničke znanstvene projekte, kao i kontinuiranu uspješnost u znanstvenom radu, primjenjivali nove metode, postupake i normative koji se uvode prvi put u Hrvatskoj - ukazuje doc.dr.sc. Saša Moslavac, prim.dr.med., voditelj Referentnog centra koji radi već nekoliko mjeseci.

referalni centar toplice 5

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, kako dodaje, također su osigurali stručno-kadrovske i tehničke uvjete koji se očituju kroz broj zdravstvenih radnika sa znanstveno-nastavnim, odnosno znanstvenim zvanjima, objavljene znanstvene radove u indeksiranim medicinskim časopisima te dostupnost publikacija i nastavnih sredstava.

- Toplička bolnica već je priznati Obučni centar Odbora za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Europske unije medicinskih specijalista (UEMS PRM Board) za specijalizante fizikalne medicine i rehabilitacije, kao jedan od 24 u Europi, a program skrbi za osobe s ozljedom kralježnične moždine jedan je od prvih akreditiranih programa u dokumentima UEMS-a - napominje Moslavac te naglašava da su toplički liječnici iz godina predvodnici hrvatske fizikalne i rehabilitacijske medicine u više rehabilitacijskih područja.

Kako naglašava, Referentni centar je znanstveno-istraživačko, stručno, organizacijsko i tehničko sredstvo za kvalitetni ustroj Spinalnog centra, koji je već idejno projektiran sukladno suvremenim potrebama akutne rehabilitacije i kroničnog praćenja ove zahtjevne skupine pacijenata.

Godišnje do 100 ozljeda

- U Hrvatskoj je godišnje 80-100 novih traumatskih ozlijeda kralježnične moždine, i to većinom mladih ljudi, a sličan ili i veći je broj netraumatskih slučajeva, koji također trebaju rehabilitacijske postupke, a udio osoba s OKM-om je oko 800 na milijun stanovnika, upozorava voditelj Referentnog centra kod čijeg je ustroje bilo važno i prikazati obradu podataka o dijagnostici i liječenju bolesnika s pokazateljima o postignutim rezultatima u liječenju. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju planiraju reorganizaciju sustava prijama pacijenata kroz posebni ambulantni pogon i dnevnu bolnicu.

referalni centar toplice 3

- To je preduvjet zadržavanja kvalitete života pacijenata u redovitom, dugoročnom praćenju, dijagnostici i liječenju komplikacija kod bolesnika s OKMom, a u konačnici jeftinije za zdravstveni sustav. Također želimo ustrojiti odgovarajuće specijalističke ambulante, a u idejnom projektu Spinalnog centra predviđene su operacijske dvorane za manje kirurške i urološke zahvate - napominju u Varaždinskim Toplicama.