Batinić: "Čehokova ucjena je bespredmetna, ne mogu zaustaviti Aglomeraciju Ivanec" Foto: Ilustracija/Grad Ivanec

Batinić: "Čehokova ucjena je bespredmetna, ne mogu zaustaviti Aglomeraciju Ivanec"

VV | 17.12.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić očitovao se na ucjenu varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka koji je, zbog ivanečke odbijenice varaždinskom smeću, zaprijetio blokadom projekta Aglomeracije Ivanec.

Njegovo očitovanje objavljeno je danas na internet stranicama Grada Ivanca, iz kojeg podsjećaju kako je varaždinski gradonačelnik izjavio da će, ustraje li Batinić u odluci da u Jerovcu uskrati prihvat miješanog komunalnog otpada iz Varaždina, sazvati skupštinu Varkoma koja će donijeti odluku o povlačenju svoje "suglasnosti“ za zbrinjavanje mulja s pročistača Ivanec na pročistaču Varaždin, čime bi se Gradu Ivancu onemogućila izvedba projekta Aglomeracije Ivanec, "zbog čega bi najviše ispaštali građani Ivanca.“

"Već imamo ponudu za odlaganje mulja"

- Grad Ivanec nitko neće ucjenjivati! Jer Čehokova izjava jest čista ucjena: "Ako nećeš moje smeće, nećeš dovoziti mulj!" Međutim, to je pucanj u prazno jer ni on, a ni Varkom, ne mogu zaustaviti Aglomeraciju Ivanec, pogotovo ne bez posljedica. Čak ako bi u nekoj verziji i došlo do toga da Varkom ide na raskidanje Sporazuma o realizaciji vodnih programa koji je u veljači ove godine potpisao s Ivkom - Vodama, građani Ivanca mogu biti mirni. Već smo dobili ponudu jednog poduzeća iz okolice Varaždina za zbrinjavanje mulja. No, ovakav razvoj događaja nešto je u što osobno ne vjerujem. Jer radi se o europskom projektu od nacionalne važnosti, teškom više od 170 milijuna kuna, iza kojeg stoji nadležno ministarstvo i Hrvatske vode, a financira ga EU – ističe Batinić.

Dodao je kako je važno da građani znaju da odlaganje mulja s pročistača Ivanec na pročistaču Varaždin ne ovisi o nekakvoj "suglasnosti“ koju Varkom po volji može nekome odobravati ili uskraćivati.
- Ne radi se ni o tome da bi Grad Ivanec nekoga "molio“ da prihvati mulj, već je riječ o daleko širim, kompleksnijim i međusobno vezanim rješenjima predviđenim stručnim studijama koje su proteklih godina prihvaćene na razini resornog ministarstva i Hrvatskih voda, što gospodin Čehok jako dobro zna – kaže ivanečki gradonačelnik.

batinic3.jpg

Jer, kad je riječ o pročistaču Varaždin, dodaje Batinić, na njega nije predviđeno samo odlaganje mulja iz pročistača Ivanec. To dokazuje i Studija utjecaja na okoliš Aglomeracije Varaždin iz 2015. godine u kojoj je jasno utvrđeno da će se na UPOVU-u (uređaju za pročišćivanje otpadnih voda) Varaždin obrađivati i biološki mulj iz aglomeracija Novi Marof, Ludbreg, Ivanec, Varaždinske Toplice i Veliki Bukovec. Slijedom toga Varkomu i jest odobreno proširenje kapaciteta pročistača u Varaždinu, kako bi mogao zbrinuti mulj sa spomenutih manjih aglomeracija.

Ta obveza potom je regulirana nizom drugih ključnih dokumenata (Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode o mjerama zaštite okoliša za sustav Aglomeracije Varaždin iz 2016. godine, Studijom izvodljivosti Aglomeracije Ivanec iz 2018. te Elaboratom zaštite okoliše za postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš za izmjene zahvata u Aglomeraciji Ivanec iz 2019. godine). Navodi se kako je u kontekstu ove priče važan i ovaj Elaborat, kojim je predviđeno da se biološki mulj iz Lepoglave odlaže na pročistaču Ivanec. 

- Kad je o ovome riječ, postavlja se i pitanje kako Varkom namjerava riješiti mulj iz UPOV-a Lepoglava (gdje je preuzeo kompletnu distribuciju pitke vode te slijedom toga i odvodnju, odnosno provedbu projekta Aglomeracije Lepoglava), odnosno da li prijetnjom Gradu Ivancu direktno minira vlastiti projekt u Lepoglavi koji je tehnološki vezan uz Aglomeraciju Ivanec? Ucjena je uvijek ružna, a još ružnije zvuči kad je odaslana tako otvoreno, putem medija. Čudim se takvom Čehokovu istupu, to više što Grad Varaždin nitko ničim nije ucijenio (čime?), već sam prvenstveno resornom ministarstvu – koje se pismeno očitovalo da Grad Ivanec mora prihvatiti varaždinsko smeće – ukazao da za odlagalište u Jerovcu u nijednom dokumentu ne stoji da bi trebalo preuzeti ičiji otpad osim onoga s bivše općine Ivanec - pojašnjava Batinić.

Protiv smeća – sve političke stranke

Ivanečki gradonačelnik podsjeća kako je jasno naglasio da im je na uzbunu "zazvonilo" u svijetlu najave iz resornog ministarstva o tome da ide revizija Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, a kojom bi ministar Ćorić mogao stvoriti osnovu da se u Jerovec dovozi smeće ne samo iz Varaždina, nego i iz drugih jedinica lokalne samouprave, a da se Grad Ivanec pritom ništa ne pita.
- U tom kontekstu ponovno upozoravam na sasvim izvjestan revolt građana, koji su i prije prosvjedovali i blokirali prilaz deponiju zbog puno manjih stvari nego što je 1.500 tona varaždinskog smeća - zaključuje gradonačelnik Grada Ivanca te ističe da je već nakon prvog Čehokovog dopisa, kojim je tražio odlaganje smeća u Jerovcu, na sastanku međustranačkog vijeća o tome informirao čelnike svih političkih stranaka koje djeluju u Gradskom vijeću Grada Ivanca te je od svih njih dobio konsenzualnu podršku za odbijanje takvog zahtjeva.

 

 

Označeno u