Avar predstavio novi Podatkovni portal Grada Varaždina otvoreni.varazdin.hr

| 27.2.2020. u 13:27h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar danas je prezentirao novi Podatkovni portal Grada Varaždina otvoreni.varazdin.hr, na kojem su građanima dostupni gradski dokumenti.

Riječ je o softveru otvorenog koda kojega koriste brojne vlade i gradovi širom svijeta, pa će se sada koristiti i za potrebe Grada Varaždina.

- I dosad smo na web stranicama Grada objavljivali podatke ali su oni najčešće bili u pdf dokumentu ili tekstualnom formatu, dok Portal ovorenih podataka sada omogućuje strojno čitljiv oblik. Ono što smo danas prezentirali su proračunski dokumenti za 2020. godinu i stavit će se još dokumenti unatrag tri do četiri godine. Korisnici će ih moći pregledavati online, a moći će i skinuti strojno čitljiv oblik, obrađivati ga i raditi dalje s podacima ono što misle da bi trebalo. Za one koji imaju programersko iskustvo moći će preuzeti podatke i u neke svoje aplikacije ili alate za obradu podataka - prezentirao je dogradonačelnik Avar.

Portal će se nadopunjavati podacima iz javne nabave ili troškovnika, koji će se pretvarati u strojno čitljiv oblik i time puniti portal. Osim Grada Varaždina, portalom će biti obuhvaćene javne ustanove, proračunski korisnici i gradske tvrtke, koje će također moći objavljivati podatke i tako ih učiniti dostupnima svojim korisnicima.

U dijelovima grada poput Banfice, gdje je proveden pilot projekt otvorene javne mreže, stanovnici će Podatkovnom portalu moći pristupiti i ako nemaju interneta.

- Riječ je o open source projektu kojeg razvija zajednica programera i koristi se u EU, SAD-u i UK-u, a ne košta ništa. Morate imati znanje da bi se to moglo staviti na raspoalganje, za što sam utrošio svoje vrijeme - rekao je Avar i naglasio da je Grad Varaždin i dosad bio transparentan.

- Ta je transparentnost uvijek bila prisutna, ali je možda bila skrivena iza nekog starog pristupa. Odlučili smo se na ovo jer nismo svi informatički pismeni pa smo htjeli staviti dokumente da mogu biti lako dostupni za pretraživanje, a time se anuliraju i neka maliciozna tumačenja, kakvih je bilo u prošlosti - ističe Avar.