Za vrijeme zimskih uvjeta zabranjen je promet vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu Foto: VV arhiva

Apel policije: Pripremite vozila za vožnju u zimskim uvjetima!

M.P./Varaždinske vijesti | 16.11.2017. u 21:06h | Objavljeno u Aktualno

Uoči dolaska zimskog razdoblja, iz varaždinske policije skreću pozornost vozačima motornih vozila da pripreme svoja vozila za vožnju u zimskim uvjetima. Zimskim uvjetima smatra se vrijeme kada je na cesti kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

- Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Napominjemo da se pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 tona podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonskim kotačima. Nadalje, pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila na koja se zbog tehničkih razloga na mogu postaviti lanci na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima - ukazuju iz PU varaždinske.

Na području Varaždinske županije je, dodaju, obavezna zimska oprema od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na sljedećim zimskim dionicama cesta:

  • autocesta A4 Varaždin – Novi Marof – Mirkovec
  • državna cesta D2 – Dubrava Križovljanska – Petrijanec – Varaždin – Gojanec – Poljana Biškupečka – Turčin
  • državna cesta D528 od raskrižja s kružnim tokom prometa u Turčinu do prometnog čvora autoceste A4 u Varaždinu

Ostale zimske dionice u ostalim županijama navedene su u Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ 145/2013.).

- Iako je zimska oprema vozila osnovni preduvjet za sigurnu vožnju, upozoravamo vozače na moguće opasnosti koje u tim prilikama dovode do prometnih nesreća. U snježnim uvjetima dolazi do lošeg prianjanja guma za snijeg pa se produžuje zaustavni put vozila, a dolazi i do otežanog upravljanja zbog nakupljanja snijega ispod blatobrana. Učestala pojava su i zamagljena vjetrobranska stakla ili nakupine snijega ispod brisača što otežava brisanje stakla i time smanjuje vidljivost tj. preglednost. Također naglo ubrzavanje, naglo mijenjanje stupnjeva prijenosa, intenzivno kočenje ili iznenadno mijenjanje smjera kretanja na cesti prekrivenoj snijegom, dovodi do zanošenja vozila ili proklizavanja. Stoga savjetujemo svim vozačima da prilagode vožnju takvim uvjetima, a tada je potrebno voziti opreznije, smanjiti brzinu, povećati razmak ako se vozi iza drugog vozila, posebno u koloni.
Prilikom prolaženja ili mimoilaženja s vozačem bicikla računajte na njihovu nestabilnost ili mogućnost gubljenja ravnoteže i pada na tlo - navode iz policije.

Dodaju da posebno oprezan treba biti na mjestima gdje se najčešće događaju prometne nesreće, a to su raskrižja, mjesta učestalog kočenja, blizina pješačkih prijelaza, na mostovima ili nadvožnjacima.

- U želji smanjenja prometnih nesreća, te doprinosu većoj sigurnosti prometa na cestama, pozivamo sve vozače da provjere ispravnost svog vozila, i prilagode način vožnje uvjetima na cesti te da prije uključivanja u promet očiste zaleđena vjetrobranska stakla na vozilu i snijeg na vozilu - zaključuju.