ilustracija

Američki farmaceutski gigant objavio da ima efektivno cjepivo za koronavirus

Varaždinske vijesti/HRT | 9.11.2020. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

Američki farmaceutski gigant Pfizer objavio je danas da je njihovo cjepivo za koronavirus izuzetno efektivno, točnije efektivnije od 90%. Planiraju zatražiti hitnu autorizaciju kasnije ovoga mjeseca, a nakon što su dva mjeseca prikupljali podatke o sigurnosti cjepiva, objavio je portal HRT-a.

Izvršni direktor tvrtke rekao je da će do kraja godine proizvesti dovoljno cjepiva kako bi se imunizirali 15 do 20 milijuna ljudi, piše New York Times. Pfizer cjepivo razvija u suradnji s njemačkom tvrtkom BioNTech. Analiza pokazuje da cjepivo pokazuje puno bolje rezultate od onih kojima su se nadali mnogi stručnjaci.

- Danas je velik dan za znanost i za čovječanstvo. Prvi set rezultata treće faze istraživanja cjepiva protiv covida-19 dokazuje prvotne dokaze sposobnosti našeg cjepiva da spriječi zarazu koronavirusom, rekao je šef uprave Pfizera dr. Albert Bourla.

- Došli smo do kritične točke u razvoju cjepiva u trenutku kad ga svijet najviše treba, kad stope infekcije dosežu rekordne razine, bolnice su blizu popunjenosti, a ekonomije se pokušavaju ponovo otvoriti.

Prema pisanju Guardiana, podaci o sigurnosti cjepiva prikupljat će se od kraja studenog, a potom će iz tvrtke zatražiti odobrenje od strane regulatora. Oni navode da bi zdravstveni djelatnici prve doze mogli dobiti do kraja ove godine, objavio je HRT na svom portalu.