Alarmantno: Gotovo 6.000 iseljenih od 2013. godine

| 5.12.2016. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

Da je iseljavanje iz Hrvatske posljednjih godina uzelo maha može se zaključiti već na temelju svjedočanstava naših modernih iseljenika, a od 2013. to potvrđuju i službeni podaci. Tako je iz podatka zbirke prebivališta i boravišta građana u nadležnosti PU varaždinske vidljivo da je tijekom samo ove godine s područja Varaždinske županije otišla 1.251 osoba, od čega je bilo 228 odjava prebivališta zbog iseljenja te 1.023 prijava privremenog odlaska iz Hrvatske.

To, međutim, nije najviše. Rekordna je bila 2014. godina kada je svoje prebivalište radi trajnog nastanjenja u drugoj državi odjavilo 280 osoba, a privremeni odlazak izvan Hrvatske 1.927 osoba. Tijekom prošle godine trajno se iselilo 118 osoba, a privremeno 718. Posljednje četiri godine, otkada se vodi ova statistika, Varaždinsku je županiju napustilo gotovo šest tisuća stanovnika. Međutim, taj je broj zasigurno i znatno veći jer ne poštuju svi obvezu da odlazak iz Hrvatske, bilo trajni ili privremeni, prijave policiji, sukladno Zakonu o prebivalištu i boravištu.

Među onima koji su otišli su dvadesetsedmogodišnji Goran Žganec iz Marčana i 29-godišnji Darko. I dok Goran vani radi već tri godine, Darko je u Njemačkoj tek nekoliko mjeseci. Kao bravar/varioc radi po čitavoj Njemačkoj, a trenutno je u gradu Ahausu. Na rad u inozemstvu odlučio se isključivo iz financijskih razloga.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u