AGLOMERACIJA IDE DALJE Varkom raskinuo ugovore, i to sporazumno - uskoro novi tenderi Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

AGLOMERACIJA IDE DALJE Varkom raskinuo ugovore, i to sporazumno - uskoro novi tenderi

Maja Grbić Alimanović | 17.12.2018. u 09:53h | Objavljeno u Aktualno

Razriješen je višemjesečni zastoj radova na trasama A1 i A2 Aglomeracije Varaždin: ugovori sa sadašnjim glavnim izvođačima radova raskinuti su sporazumno, čime su izbjegnuti mogući sudski sporovi.

Novi tenderi već se pripremaju i od početka Nove godine tražit će se ponovno izvođači za trase A1 i A2, sukladno stavu nadležnog Ministarstva i Hrvatskih voda, koji su dali mišljenje iz kojega proizlazi da je tu bio potencijalni sukob interes, ali nije došlo do njegove konzumacije, tako da nema penala i može se ići u novi natječaj!

Doznajemo to od direktora Varkoma dr.sc. Željka Bunića, koji je ovih dana konačno uspio privesti kraju neugodnu situaciju nastalu zbog potencijalnog sukoba interesa, odnosno uključenosti Aquatehnike, tvrtke kćeri Varkoma, u projekt varaždinske Aglomeracije, koji provodi Varkom.

Podsjetimo, ugovor za izvođenje radova na trasi A1 potpisan je sa zajednicom ponuditelja, koju su činili slovenska tvrtka Kolektor Koling iz Idrije i hrvatska tvrtka Projektgradnja iz Gornje Vrbe. Drugi ugovor, za trasu A2, potpisan je sa slovenskom tvrtkom Cestno podjetje iz Ptuja. Iako je Varkom u ponudbenoj dokumentaciji naveo da je u sukobu interesa s tvrtkom kćeri Aquatehnika, navedeni su izvođači prije završetka javnog nadmetanja potpisali pisma namjere s Aquatehnikom.

- Sve se radi u suglasnosti s Hrvatskim vodama koje su provedbeno tijelo projekta Aglomeracije. Mi smo tražili sporazumni izlaz i najvažnije u svemu je da smo Aglomeraciju ponovno doveli na prave tračnice, koje su sukladne propisima i zakonu. Izgubili smo, doduše, vrijeme zbog ove situacije, budući da pravni meritum problema te način rješavanja problema nije bio jednostavan, što potvrđuje i to da su na kraju odluke donosili Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije te Hrvatske vode. Međutim, sad ćemo raditi sa skraćenim rokovima kako bi projekt mogao biti gotov do 2021. godine, kako je inicijalno planirano - naglašava direktor Varkoma, koji je, još u veljači, neposredno nakon što je postao direktor, odnosno nakon pronalaska spornih dokumenata, cijeli slučaj prijavio nadležnim tijelima, odnosno Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Hrvatskim vodama.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u