"Afera Janaf pokazuje svu bijedu hrvatske politike, ali i nove 'neformalne' centre moći"

| 11.10.2020. u 13:40h | Objavljeno u Aktualno

- Predsjednik Peđa Grbin sigurno će unijeti novu energiju i ideje u SDP kako bi se stranka ojačala nakon što u srpnju nismo uspjeli pobijediti na parlamentarnim izborima, uvjerena je Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica i predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije, nakon što je u SDP-u završio drugi krug unutarstranačkih izbora.

”Cvatu korupcija i sve vrste nepravdi”

- Nastupni govor Grbina u pobjedničkoj noći jako je ohrabrujući, jer se postavio kao pravi lider koji okuplja članove, koji je uključiv, a ne isključiv. Sretna sam što je predsjednik Grbin shvatio kako nema mjesta unutarstranačkom revanšizmu i da su pod njegovim vodstvom podjele i rad u klanovima stvar prošlosti. Uskoro možemo očekivati predstavljanje novih politika, angažiranje mladih i svih vrijednih članova stranke i ostalih stručnjaka kojima je socijaldemokracija bliska kako bi već na sljedećim lokalnim izborima u svibnju 2021., a zatim i na svim ostalima, polučili što bolji rezultat. Neće biti lako, ali raduje me što još ima entuzijasta koji ne mogu trpjeti ovakvo stanje u državi u kojoj cvatu korupcija i sve vrste nepravdi.
Već kandidatura Grbina nije dobro “sjela” predsjedniku Milanoviću, kojem je nakon Knina porastao rejting, ali pitanje je što će biti zbog njegovih najnovijih izjava u vezi afere Janaf. Kako  na sve to gledate?
Rejting Predsjednika Republike Zorana Milanovića je dobar i nakon i prije Knina. Afera Janaf je pokazala svu bijedu hrvatske politike, ali i otkrila neke nove “neformalne” centre moći u državi. No, sve moja saznanja temelje se na medijskih napisima pa mogu samo pretpostavljati što se tamo događalo. Sve u svemu, građanima ostaje gorak okus u ustima jer dok su neki u manjim sredinama bili u prisilnom „lockdownu“, i mogli se kretati na nekoliko stotina četvornih metara, drugi su se gostili u “klubovima” u metropoli i nesmetano putovali u radijusu od 50 kilometara. Također, vrlo je teško za povjerovati da ni resorni ministar i premijer Plenković nisu ništa znali o poslovima prvog čovjeka jednog od najvažnijih javnih poduzeća u državi. Previše je tu nagađanja, (polu) informacija koje svakodnevno cure u medijima, što je također nedopustivo, tako da je još daleko vrijeme kad ćemo doznati pravu istinu.

Antipoduzetnička klima

USKOK istražuje osumnjičenog za skrivanje Kovačevićevih 2,6 mil.kn, 247.200 eura i 20.000 CHF. Iako ste uspješna poduzetnica bez ikakve mrlje u poslovnoj karijeri, i vaša je imovina ipak privukla pozornost. Jeste li to očekivali?
U imovinskoj kartici jasno sam navela koliko je realna vrijednost kvadrata, odnosno nekretnina, a to cijena koju nije moguće danas postići na tržištu. Na žalost, rijetko koji dužnosnik je ispunio karticu na takav način. Štoviše, imovina se često prikriva kroz prijenos vlasništva na članove obitelji ili tvrtke. Ja ništa ne skrivam jer za to nemam razloga. Velik dio imovine darovnim ugovorom dobila sam kao kćer jedinica od majke iz Slovenije, koja je također bila jedino dijete u obitelji. Sa suprugom radim i stvaram cijeli život, a za koju godinu namjeravamo tu imovinu darovati našim kćerima prema običaju našeg kraja. Zbog toga mi vrlo teško padaju objede i napadi zbog mog navodnog bogatstva koje je ustvari stečeno mukotrpnim radom nekoliko generacija moje obitelji.
Svi mali poduzetnici poput mene, znaju kako je teško zaraditi za život, ali i koliko je zadovoljstvo kada uspiješ u poslu, što ja mislim da jesam. Za razliku od onih koji primaju plaću radili li ili ne, moj je život stalna borba. Antipoduzetnička klima, stalni nadzori, prijave, samovoljno tumačenje propisa, preveliki nameti, medijski linč, razlozi su zašto ne napredujemo dovoljno brzo kao država. Bez poduzetnika neće biti novaca za škole i bolnice, ni za što.

”SDP - jedina ozbiljna alternativa”

Imaju li “zanimanje” za vašu imovinu veze sa stanjem u SDP-u? Je li se situacija u SDP Varaždinske županije stabilizirala? Jesu li riješeni nesporazumi?
Ne znam što točno znači kad se nešto stabilizira u politici ?! Možda da svi mislimo isto ?! To nikad nije bio slučaj u SDP – u. Razlike postoje, to ne krijem. Neki se ne mogu pomiriti što me članovi podupiru i ne uspijevaju pokušaji mojeg rušenja. Ja ću se kao predsjednica županijske organizacija voditi na način okupljanja i s poštovanjem prema svakome što i bespogovorno tražim od drugih. Nakon lokalnih izbora stranka će dobiti novo rukovodstvo i možda drugačije vrijednosti.
Jeste li izabrali kandidata za gradonačelnika Varaždina, odnosno drugih gradova?
Kao i sve druge, i Gradska organizacija Varaždina je neovisna u donošenju odluka kako će i na koji način izaći na lokalne izbore 2021. S obzirom da su u tijeku unutarstranački izbori za sva nacionalna tijela SDP-a, očekujem da se nakon formiranja tih tijela nastavi s pripremama za lokalne izbore. Varaždinski SDP je jedina ozbiljna alternativa ovoj lošoj gradskoj vlasti i ima nekoliko vrlo kvalitetnih kandidata koji izvrsno kotiraju u javnosti i koji mogu u svakom trenutku preuzeti odgovornost za upravljanje gradom. Konačnu odluku o tome tko će biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika donijet će Gradski odbor u slijedećim tjednima.
SDP je tražio preispitivanje zakonitosti „on line“ sjednice varaždinskog Gradskog vijeća u srpnju na kojoj je donesena famozna “integralna nagodba”. Je li došlo rješenje?
Do danas rješenje nije došlo, iako su, kako mi se čini, već prošli rokovi za odgovor Ministarstva uprave. S obzirom da nije samo SDP tražio ocjenu zakonitosti te sjednice zanima nas kakav će biti stav Ministarstva po tom pitanju i zavisno od odgovora vidjet ćemo koje ćemo korake dalje poduzeti.
Kako je predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković dobio posao u školi u Petrijancu?
Ove godine informatika je postala izborni predmet od prvog razreda osnovne škole u cijeloj Hrvatskoj, a stručnog kadra za učitelje informatike nema dovoljno. Škole su u potrazi za kadrovima i kolega je, koliko sam upoznata, imao ponude od nekoliko škola da dođe raditi kod njih. Kolega Marković je magistar informatike s dodatno položenim ispitima iz područja pedagoških kompetencija i kao takav ima sve uvjete za taj posao tako da u tome ništa sporno, osim što se pod svaku cijenu, čak i od takvog poštenog posla, želi napraviti neka priča jer se radi o čovjeku koji se beskompromisno bori protiv korupcije u Varaždinu i kao takav smeta mnogima. Posao učitelja je plemenit i podcijenjen i ja kolegi Markoviću mogu samo poželjeti sreću i uspjeh na novom poslu.
Do kada će županijsko Antikorupcijsko vijeće voditi vijećnik, koji je sam priznao krađu?
Ne znam što priznaje ili ne priznaje predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije. Gospodin Dominko vam bi to najbolje mogao sam odgovoriti. Načelno govoreći, na čelu takvog vijeća trebao bi biti čovjek besprijekornog životopisa. No, to su samo moja očekivanja, koja mogu biti i idealistička.