VIDEO Garaža na kraju grada: koliko je živa varaždinska rock scena?

Luka Šalamun, Maja Grbić Alimanović | 20.1.2024. u 16:00h | Objavljeno u Video

I dok brojni gradovi, pa čak i oni puno manji od Varaždina, imaju klupske prostore za koncerte, pa čak i prostore za probe alternativnih bendova, u Varaždinu su rockeri, metalci i punkeri prepušteni sami sebi i svom entuzijazmu. Koliko je taj entuzijazam žilav pokazuje i činjenica da su i ono malo novca što zarade na koncertima, kako nam kaže jedan od aktera varaždinske rock scene, spremni dati samo da mogu svirati. Iako se i dosad vježbalo "po garažama", unazad nekoliko godina dio bendova počeo se okupljati na probama u pogonu nekadašnje Energane, u vlasništvu Univerzala, koji pojedine prostorije iznajmljuje bendovima.

Zgrada, koja još uvijek predstavlja dobrodržeći primjer nekadašnjeg zlatnog doba varaždinske industrije, savršena je kulisa za okupljanje i probe članova bendova među kojima su Romantix, Godfathers BNF, Take the tides, Bogec, Dodger artfool, Sagan, Neon iglu, Bednja, Corpse grinder, Frayn, BKD, Drone hunter, Scumbag, Haxanking, Cold snap i Kranks.

Svi bi oni još sretniji bili kad bi u gradu imali i prostor za koncerte na koji mogu računati u svakom trenutku. Zasad tu je kultna podrumska Scena Rogoz u HNK-u Varaždin, u kojoj se u posljednje vrijeme ponovno mogu sve češće čuti i rokerski rifovi i kafić Elephant, u kojem su alternativci uvijek dobrodošli, uglavnom zahvaljujući gazdi kafića koji je i sam roker u duši.

Međutim, treba li se time zadovoljiti, pitaju se akteri varaždinske rock scene, za koju bubnjar Petar Babić, kaže da je najživlja u posljednjih 20 godina. Posebice kad manji gradovi u okruženju poput Lepoglave, Novog Marofa, Koprivnice i Čakovca imaju svoje klupske prostore, a Varaždin ga, kao glavno središte sjeverozapadne regije nema i ta se pjesma, već pomalo učmalo, ponavlja i ponavlja.

Sve ih je to ponukalo i na pokretanje Udruge Vž1776 čiji je cilj organizacija koncerata na području Varaždina. Među prvim događanjima bila je organizacija ŽEC festa na Sceni Rogoz, za koji se nadaju da će se i narednih godina s istom energijom nastaviti održavati u tom prostoru. Također su kao rubni program ovogodišnjeg Špancirfesta u dvorištu kafića Elepant organizirali mini metal i punk festival pod imenom Walk'n'Rock koji je bio odlično posjećen. 

Što još sve o sadašnjem stanju svijesti, svojim nadanjima i planovima kažu akteri varaždinske underground scene pogledajte u video prilogu Luke Šalamuna.