Obilježen Dan FOI-ja: "Kampus nam svima mora biti imperativ"

VV | 15.12.2023. u 14:14h | Objavljeno u Video

U varaždinskom kazalištu danas je obilježen Dan Fakulteta organizacije i informatike (FOI), kojim je obilježena 61. godišnjica uspješnog rada i djelovanja. Tim povodom čestitke su uputili brojni uzvanici, među kojima je bio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, kao i brojni predstavnici hrvatskih sveučilišta i fakulteta, institucija i agencija koje svoj rad usmjeravaju na visoko obrazovanje, tvrtke i institucije s kojima FOI surađuje na međunarodnim projektima, znanstvenim konferencijama, kao i kroz obavljanje stručne studentske prakse.

- Fakultet organizacije i informatike već gotovo 50. godina obrazuje stručnjake u području informatike i doprinosi razvoju informatičkog sektora. Danas se FOI susreće s izazovima kako zadržati mladu osobu u našoj organizaciji. Nažalost, plaće na tržištu rada, u IT sektoru, puno su više nego u našem akademskom sektoru, tako da zadržati mladu osobu koja želi ostati raditi na obrazovanoj instituciji, koja želi razvijati znanstvenu karijeru izazov je koji je pred nama - istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

IMG_20231215_121650.jpg

Prof. dr. sc. Lakušić istaknuo je kako FOI postiže izvrsne rezultate u svom obrazovnom i znanstvenom djelu, odnosu s gospodarstvenicima te je predvodnik novih oblika učenja i digitalizacije.

- Hrvatska je potpisala konvenciju da idemo u smjeru digitalne transformacije kao država. Mi smo se obvezali da u narednih 10 godina moramo stvoriti 50.000 IT stručnjaka u tom pogledu, a FOI je krucijalna institucija koja u tom dijelu, ne samo kroz studijske programe nego i kroz cjeloživotno obrazovanje. FOI ima veliki značaj ne samo za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju, ne samo zbog velikog broja studenata koji dolaze nego i zbog podizanja obrazovne strukture - istaknuo je prof. dr. sc. Lakušić.

Župan Stričak ustvrdio je kako je FOI prepoznatljiv kao TOP fakultet ne samo na području Varaždinske županije i Hrvatske, nego u regionalnim razmjerima.

- Studenti koji studiraju na FOI bez problema se zapošljavaju nakon završetka fakulteta, pa i već tijekom studiranja. To je ono najvažnije jer to najbjolje govori o važnosti ovog fakulteta, koji je rasadnik stručnjaka - ustvrdio je Stričak.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Marković istaknuo je kako FOI daje puno šira znanja, ionako je naglasak na IT tehnologiji i digitalizaciji.

IMG_20231215_121554.jpg

- FOI je predvodnik u IT tehnologiji u obrazovanju u cijeloj Hrvatskoj. Ono što Grad Varaždin trenutno radi su dodatni napori koji će dati novu dimenziju našem gradu i fakultetu, a to je Centar za predinkubaciju u pametnoj industriji vrijedan šest milijuna eura, a koji je ključan za daljnji razvoj FOI-ja. Iza vile Oršić dodijelit će se jedan dio gdje će naši mladi i prije nego što osjete poduzetništvo imati priliku biti u tom Centru za predinkubaciju u pametnoj industriji - rekao je Marković i dodao kako je ključan projekt kampus FOI-ja.

- Prilikom nedavnog posjeta premijera Andreja Plenkovića i ministra Radovana Fuchsa postavio sam pitanje što je s tim projektom. Smatram da osiguranje sredstva za kampus FOI-ja vrlo važno jer bez toga nema razvoja FOI-ja. To je imperativ za Grad Varaždin, Varaždinsku županiju i cijelu državu - rekao je Marković.

U povodu Dana Fakulteta organizacije i informatike podijeljene su i nagrade. Dobitnica Nagrade za životno djelo je prof. dr. sc. Diana Šimić, nagrađena studentica s prosjekom ocjena 5.0 je Marija Kuštelega, dok je dobitnik Povelje "Prijatelj FOI-ja" izv. prof. dr. sc. ing. Peter Marton.

Kako je bilo danas na FOI-ju pogledajte VIDEO