FOTO/VIDEO Kad odgojiteljice Dječjeg vrtića Varaždin krenu s "Fritulom" - svi pjevaju!

IHR/Varaždinske vijesti | 14.1.2024. u 18:00h | Objavljeno u Video

Novoosnovani Pjevački ansambl Dječjeg vrtića Varaždin zaradio je veliki pljesak na svom prvom nastupu.

Članice ansambla prvi put su nastupile sredinom prosinca u programu kojeg je vrtić pripremio za svoje umirovljenike te se predstavile s tri pjesme: “Oko jene hiže”, “Sretan Božić svakome” te “Fritula”. Upravo je poznata pjesma Petra Graše oduševila umirovljenike vrtića: svi su s članicama ansambla oduševljeno pjevali te su raspjevane odgojiteljice ispraćene s ovacijama.

- Ako nas želite angažirati moramo naglasiti da “Fritula” spada u najskuplje pjesme - našalile su se nakon nastupa na Facebook stranicama članice Pjevačkog ansamla Dječjeg vrtića Varaždin za čije je osnivanje glavni “krivac” Mia Geček, odgojiteljica iz vrtića u Trakošćanskoj.

viber_slika_2024-01-04_20-52-29-946.jpg

Hit ispao pa opet - “upao”

- Pjesma “Fritula” zapravo nam je u početku bila “u igri”, no kada smo krenule uvježbavati pjesme odustale smo od nje i uvježbavale smo “Bijeli Božić” Crvene jabuke. Već smo imale pripremljenu sve, koreografiju i repertoar za nastup, no na pretposljednjoj probi smo se predomislile: shvatile smo da bismo ipak trebale izabrati poletniju pjesmu, kako bismo malo podigli atmosferu i publiku. I upravo je pjesma “Fritule” izazvala pravi “boom”. Kada je publika čula prve taktove te pjesme, odmah su svi počeli oduševljeno pljeskati, odmah su znali o kojoj se pjesmi radi. Toliko pozitivnu reakciju, osmijeha na licima publike doista nismo očekivali, a onda su svi i zapjevali s nama - prisjeća se voditeljica Pjevačkog ansambla Geček, koja potječe iz glazbene obitelji: završila je osnovnu i srednju glazbenu školu, uz klavir svira i flautu koju od 2002. godine svira i u crkvi sv. Josipa na Banfici, a članica je i Limene glazbe u Lepoglavi. Iako je s glazbom odrastala i bez nje ne može, zanimalo nas je kako to da je odlučila osnovati Pjevački ansambl u vrtiću.  

KAJ SI BUMO OBUKLE? Jedna od važnih stavki o kojoj su članice Pjevačkog ansambla razmišljale bila je i odjeća. - Tijekom priprema za naslov naravno da se poteglo pitanje kaj si bumo obukle za nastup, kakav će nam biti outfit. Nismo željele biti previše uniformirane, pa smo se tako odlučili za crnu kombinaciju, jer crno je simbol klasike i elegancije, a onda smo to upotpunili crvenim detaljima, pa je etako jedna kolegica imala crvenu maramu, druga crvene tenisice, treća nakit, četvrta rajfić sa snjegovićima... - otkrila je Mia Geček. 

viber_slika_2024-01-04_20-52-29-914.jpg

- Moja majka je također bila odgojiteljica u varaždinskom vrtiću te mi je pričala kako je nekada vrtić imao zbor, u kojem su pjevali zaposlenici, odgojitelji i tehničko osoblje, No on se ugasio. Kasnije je jedan kolega iz vrtića pokrenuo pjevački ansambl, kojem sam i sama bila članica, a koji je djelovao nekoliko godina, međutim sve je to zastalo te se osipao broj članova. Zapravo, ideja o osnivanju pjevačkog ansambla u meni “gori” već dugi niz godina, rekla bih da je bila pospremljena u ladici i čekala bolja vremena. Razrađivala sam sve u glavi, skupljala materijale i notne zapise te čekala povoljni trenutak - otkrila je Geček.

Taj trenutak došao je, kako kaže, 2020. godine, međutim, u sve se tada uplela korona, zbog čega je sve ponovno zastalo.

- Tako sam ove godine, u proljeće počela sve intenzivnije razmišljati o tome. O osnivanju Pjevačkog ansamla razgovarala sam s ravnateljicom vrtića, koja je tu ideju prihvatila i podržala, tako sam krenula skupljati notne zapise, a i kolegicama sam govorila o tome, sa željom da krenemo od jeseni. U listopadu sam pozvala sve djelatnike, koji vole pjevati, da se uključe u naš Pjevački ansambl. Zasad nas je devet: Adela, Andreja, Tihana, Ksenija, Ela, Ida, Danijela, Snježana i ja. Sve su članice odgojiteljice - otkrila je voditeljica Pjevačkog ansambla Dječjeg vrtića Varaždin.

Zasad nema gaža, ali...

Probe imaju jednom tjedno, u vrtiću u Trakošćanskoj, a Geček kaže kako zasad nemaju unaprijed dogovorene gaže.

- Pjevački ansaml Dječjeg vrtića Varaždin osnovan je s ciljem da nama, zaposlenicima vrtića, pruži odmor nakon posla uz druženje, veselje i pjesmu. S obzirom da sam odrasla uz glazbu i bez nje ne mogu, željela sam to povezati na neki način sa svojim radom s obzirom da i mi u vrtiću njegujemo glazbenu kulturu. Glazba je univerzalni jezik i sve nas povezuje. Nakon prvog uspješno odrađenog nastupa probile smo led i vjerujem da će nam se sada još više kolega i kolegica pridružiti. Osobno bih voljela da Pjevački ansambl s vremenom postane manji zbor, koji je nekada i postojao u vrtiću - poručila je voditeljica Pjevačkog ansambla Dječjeg vrtića Varaždin Geček.