Nakon više od 20 godina kreće povrat štednje Ljubljanske banke Foto: ilustracija

Nakon više od 20 godina kreće povrat štednje Ljubljanske banke

I.D./VV/vecernji.hr | 31.10.2015. u 08:16h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Slovensko Ministarstvo financija objavilo je u petak, 30. listopada javni poziv svim neisplaćenim štedišama Ljubljanske banke da predaju zahtjeve za povrat deviznih uloga. Nakon više od 20 godina čekanja, štediše Ljubljanske banke - kojih je u Hrvatskoj oko 130.000 – napokon će krenuti u konkretnu proceduru povrata štednje, piše Večernji.hr.

Rok za predaju zahtjeva teče od 1. prosinca ove godine do 31. 12. 2017., a zahtjevi se mogu predati poštom ili osobno na adresi Sklad Republike Slovenije za nasledstvo, Glinška 2, 10 Ljubljana, Slovenija. Zahtjev mora sadržavati podatke o štediši ili o njegovom pravnom zastupniku (ime, datum rođenja, stalnu adresu te OIB ili drugi identifikacijski broj), podatke o neisplaćenom dugu. Ako zahtjev podnosi nasljednik, treba priložiti potvrdu kojom se to dokazuje, te potpis. Ako se šalje poštom, potpis mora biti službeno ovjeren.

Zahtjevu treba priložiti podatke o dugu (izvornik ili presliku štedne knjižice ili neki drugi dokument), presliku osobne iskaznice štediše, broj računa na koji će sredstava, ako se odobre, biti isplaćena te pisanu izjavu štediše da devizna sredstva nisu prenesena na drugu osobu.

Slovenci očekuju oko 300 tisuća zahtjeva – u Hrvatskoj je neisplaćenih štediša 130.000, a u BiH, koje će također morati podmiriti temeljem presude Europskog suda za ljudska prava iz 2014. godine, 165.000. Za podmirenje duga štedišama u Hrvatskoj i BiH Slovenija će potrošiti ukupno 385 milijuna eura.

Konverzija vrijednosti depozita koji su većinom bili u njemačkim markama obavit će se po deviznom tečaju koji je vrijedio 1. siječnja 1999. Što se tiče kamata, kombinirat će se tri stope: za depozite do kraja 1991. primjenjivat će se kamata koja je i bila ugovorena sa štedišama, za 1992. će se priznavati stopa od šest posto, a za razdoblje nakon toga kamata će iznositi 1,79 posto godišnje.

U roku od tri mjeseca svaki zahtjev mora proći verifikaciju uspoređivanjem s bazom podataka Ljubljanske banke, odnosno podružnica u Zagrebu i Sarajevu. Baza podataka u Zagrebu je sređena, pa se tu ne očekuju problemi. Svakom će štediši biti poslan informativni izračun. Ako štediša ne podnese žalbu, sredstva će se doznačiti na račun jednokratnom uplatom, najranije u proljeće 2016., a ako se žali, pokrenut će se upravni spor.