Oprez u prometu: Pripazite na skliske kolnike i maglu Foto: ilustracija

Oprez u prometu: Pripazite na skliske kolnike i maglu

I.D./Varaždinske vijesti | 9.12.2015. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

Ovih dana traju nepovoljni vremenski uvjeti, od relativno visokih temperatura zraka za ovo doba godine tijekom dana, do nižih temperatura zraka tijekom noći i jutra, uz maglu ili rosulju koje utječu na sigurnost u prometu.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, dok magla smanjuje vidljivost i preglednost na cesti, stoga iz policije podsjećaju da je vožnju potrebno prilagoditi sigurnosnim uvjetima.

- Magla je opasna zbog svog naglog i mjestimičnog pojavljivanja, te zbog svoje neujednačene gustoće, a mokri i skliski kolnici ne omogućavaju valjano prianjanje kotača za cestu, čime se povećava zaustavni put i gubi stabilnost vozila - napominju iz policije te dodaju da je praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu vidljivo da se u takvim nepovoljnim uvjetima u prosjeku dogodi veći broj prometnih nesreća u odnosu na periode kada su vremenski uvjeti idealni za vožnju.

Stoga sve sudionike u prometu savjetuju da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, te poštuju propisana ograničenja i zabrane na cestama. Vozači motornih vozila trebaju povećati razmak između svog i vozila ispred sebe te smanjiti brzinu kretanja svog vozila kako bi pravovremeno mogli reagirati i, u slučaju potrebe, zaustaviti svoje vozilo, posebice na prometnicama u gradovima i naseljima, ispred pješačkih prijelaza i semaforiziranih križanja.

Isto tako, potrebno je pravovremeno uključiti odgovarajuće pokazivače smjera kako bi upozorili ostale sudionike u prometu na promjenu smjera svog kretanja. Prilikom vožnje unatrag ili zaustavljanja na cesti potrebno je uključiti sva četiri pokazivača smjera.

U takvim je uvjetima tijekom vožnje potrebno upaliti kratka svjetla ili svjetla za maglu, očistiti vjetrobranska stakla te prozračiti unutrašnjost vozila od kondenzacije vlage, kao i provjeriti tehničku ispravnost vozila, posebice stanje guma.

Bicikliste policija podsjeća da su dužni za vrijeme upravljanja biciklom po kolniku biti obilježeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili opremom. Pješaci pak za vrijeme loših meteoroloških uvjeta ili po noći, ako se kreću kolnikom, moraju biti dodatno obilježeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, policija poziva sve sudionike u prometu na opreznu vožnju te poštivanje propisanih ograničenja i zabrana, a u slučaju stvaranja prometnih gužvi, na toleranciju prema ostalim sudionicima u prometu.

Označeno u