Udruga Ekomuzej Lepoglava pomoću projekata čuva lepoglavsku baštinu Foto: Grad Lepoglava

Udruga Ekomuzej Lepoglava pomoću projekata čuva lepoglavsku baštinu

I.D./Varaždinske vijesti | 15.12.2015. u 18:58h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Tijekom 2015. godine Udruga Ekomuzej Lepoglava, uz redovni je rad, radila na realizaciji projekta Ekomuzej – Centar za posjetitelje, razvoju čipkarstva te na razvijanju međunarodne kulturne suradnje, istaknuto je na redovitoj izvještajnoj Skupštini Udruge održanoj 14. prosinca u lepoglavskom Domu kulture.

Predsjednik Udruge, Dejan Bjelivuk izvijestio je članove Skupštine da je u 2015. godini, uz financijsku pomoć Ministarstva turizma i Ministarstva kulture, uspješno provedena prva faza projekta Centar za posjetitelje, u okviru koje je izrađeno idejno rješenje budućeg Centra.

- Ove je godine Udruga za realizaciju projekta osigurala potporu od 250.000 kuna i to njihovom prijavom na natječaje Europske unije i resornih ministarstava – istaknuo je Dejan Bjelivuk dodajući da je riječ o projektima koji su za cilj imali očuvanje tradicije i razvoj lepoglavskog čipkarstva.

Tijekom godine lepoglavsko su čipkarstvo i čipka prezentirani na domaćoj i međunarodnoj sceni te je uspješno odrađen 19. međunarodni festival čipke, navodi se u izvješću.

U godini koja slijedi, Udruga Ekomuzej Lepoglava, između ostalog, nastavit će s očuvanjem i prezentacijom lokalne prirodne i kulturne baštine te raditi na događanjima koja će Lepoglavu učiniti zanimljivom destinacijom kulturnog turizma. U suradnji s Gradom Lepoglavom koordinirat će aktivnosti izrade muzeološke podloge i sadržajnog djela Centra o kojem je, pozdravivši sve članove Skupštine, govorio i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Nakon uspješne provedene prve faze i dobivanja idejnog rješenja budućeg Centra za posjetitelje, krenuli smo u realizaciju druge faze projekta u okviru koje smo predstavili i "branili" projekt u Ministarstvu turizma. Od ukupno 640 projekata njih 66 dobilo je priliku da budu, u nastojanju da osiguraju financijsku potporu potrebnu za realizaciju, predstavljeni u Ministarstvu turizma. Među njima je i projekt Centra za posjetitelje. Potporu će dobiti njih 15 i vjerujemo da će upravo naš projekt biti među odabranima – istaknuo je gradonačelnik Škvarić pohvalivši aktivnosti Udruge Ekomuzej te činjenicu da je Udruga u protekloj godini uspješno aplicirala sedam projekta vrijednih 250.000 kuna.