Sutra u kinima „Ljeto za Sangailé“, sasvim drugačiji film o odrastanju

| 10.2.2016. u 20:15h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Favorit kritike i publike s prošlogodišnjih eminentnih filmskih festivala na potezu od Berlinalea do Pule, litavska drama o odrastanju "Ljeto za Sangailé", ovjenčana nagradom za najbolju režiju na Sundance festivalu, stiže u hrvatska kina.

U ovoj delikatnoj drami litavske redateljice Alanté Kavaïté , vizualno jakoj i punoj simbolike, ispunjenoj sanjivom glazbom Jean-Benoît Dunckel iz francuske grupe Air, pratimo 17-godišnju gradsku djevojku Sangailé (Julija Steponaityte), jedinicu iz dobrostojeće obitelji koja ljeto provodi s roditeljima u rezidenciji smještenoj u pitoresknoj litavskoj provinciji. Sangailé se nalazi u najosjetljivijoj fazi razvoja, ona je usamljena, ona je neshvaćena, roditelji joj ne pomažu da podigne samouvjerenost što je gura još dublje u ponor povlačenja u sebe.

Ostaje joj sanjarenje, fascinacija letenjem koju osjeća tek kao pasivni promatrač na obližnjem aerodromu gdje pasionirano pogledom po nebu slijedi akrobate u avionima. Na jednom od ljetnih aero mitinga Sangailé upadne u oko lokalnoj djevojci njenih godina Auste (Aiste Dirziute). Auste joj pri prvom susretu osigura mogućnost da isproba ono što ju toliko privlači.
Dvije djevojke se zbliže emotivno i fizičkim i u tom intenzivnom prožimanju, živa i svestrana Auste šutljivoj i introvertiranoj Sangailé uspijeva otkloniti sve strahove. Zajedno provode ljeto za pamćenje, jedno od onih teenagerskih ljeta koje na neki način definiraju kasniji život. Atmosferičan, delikatan u pristupu temi, vizualno gotovo hipnotičan, poticajan za razmišljanje, „Ljeto za Sangailé“ je sasvim drugačiji film o odrastanju.

Filmska kritika je „Ljeto za Sangailé“ toplo dočekala. Hollywod Reporter vidio ga je kao „privlačno jednostavni, poetski zamišljeni film o odrastanju“, u LA Timesu su ga opisali kao poetsko iznenađenje iz Litve, „upečatljivu, sanjivo snimljenu priču o jednoj mladoj djevojci zaljubljenoj u letenje i drugoj koja je potiče da ostvari snove.“ Rob Hunter s Indiewirea je sublimirao sve snage filma riječima „impresivna fotografija ispunjena ljepotom i simbolizmom, snažna filmska glazba; glumice u dvije glavne role impresioniraju; film zrači iskrenošću do kraja.“

U nizu pohvala sa svih strana svijeta, za napomenuti je i jednu domaću, naime, ovaj film prikazan u službenoj konkurenciji prošlogodišnjeg Pula Film Festivala Slobodna Dalmacija je uvrstila na listu 20 najboljih filmova 2015. godine.

„Ljeto za Sangailé“ u hrvatska kina stiže 11. veljače.

2016-02-09 20:06:00

Video sadržaj