Ivica Bonino Hasn (lijevo) i Kristijan Kosmačin

Varaždinci Bonino Hasan i Kosmačin s reprezentacijom odlaze na SP u Portugalu

| 26.8.2018. u 14:22h | Objavljeno u Sport

Nakon što su Varaždinci Ivica-Bonino Hasan ( kao natjecatelj ) i Kristijan Kosmačin ( kao pomagač ) s momčadi Hrvatskog športskog ribolovnog saveza u lipnju ove godine osvojili 1. mjesto ekipno i zlatnu medalju na 19. Svjetskom prvenstvu u lovu ribe na plovak za osobe s invaliditetom, Damir Škorić ( kao kapetan ) i Kristijan Kosmačin ( kao natjecatelj ), su u srpnju sudjelovali na 24. Europskom prvenstvu u lovu ribe na plovak za seniore u Sloveniji, gdje su ekipno zauzeli 15. mjesto u konkurenciji 30 ekipa iz Europe.

Sada ih očekuje nastup na 65. Svjetskom prvenstvu u lovu ribe na plovak za seniore, u Portugalu, na veslačkoj stazi u Montemoru, od 2. do 9. rujna. Za hrvatsku će reprezentaciju nastupiti Damir Škorić ( kapetan ), Ivica-Bonino Hasan i Kristijan Kosmačin ( natjecatelji ). Prošle godine reprezentacija Hrvatske je zauzela 8. mjesto od 38 ekipa, a ove godine je cilj opet ući među 10 najboljih ekipa na svijetu.

24. Europsko prvenstvo u lovu ribe na plovak, za seniore održano je od 16. do 22. srpnja u Sloveniji, u mjestu Radeče, na rijeci Savi. Natjecateljska staza bila je duga oko 3 kilometra na akumulaciji hidrocentrale Vrhovo, sektori su bili odvojeni, a voda je bila blago protočna, ovisno o radu hidrocentrale, a zbog kiša bila je i mutnija cijeli tjedan.

Svih pet dana treninga voda bila promjenljivog toka i ribolov je bio težak. Dubine su 4,5 do 8,5 metara na šteku od 10 metara do 13 metara dužine, a kosina nasipa se proteže i dublje. Dno je bilo prilično neravno i kamenito.

Od riba se lovila najviše nosara i mrena te manje plotica, klen, žutooka, babuška, deverika i uklije, kojih je bilo jako puno i pokoja druga vrsta ribe. Najviše je upotrebljavana tehnika ribolova štekom, od 10 metara do 13 metara dužine, radi velike preciznosti te bolonjezi i direktaši za ukliju.

Nastupilo je rekordnih 30 reprezentacija, a lovilo se u 10 podsektora. Pobjedu u ekipnoj konkurenciji ostvarila je momčad Italije, a u pojedinačnoj je najbolji bio Giuliano Prandi iz Italije. Hrvatska reprezentacija je ekipno zauzela 15. mjesto, prvi dan 18. i drugi dan 13. mjesto.

Prvi  i drugi dan natjecanja najbolji Hrvat je bio Željko Raženj iz Zagreba na 3. i 6. mjestom u podsektoru. Prvenstvo će biti zapamćeno po specifičnom, preciznom i finom ribolovu nosare na šteku.

Za reprezentaciju Hrvatske su nastupili Željko Raženj, Kristijan Kosmačin, Sandi Matijašević, Ivica Jakupak, Željko Vrankić i Danijel Picer kao natjecatelji. U vodstvu su bili Martin Vrčković (kapetan) i Damir Škorić (kapetan). Slijedeće, 25. Europsko prvenstvo održat će se 2019. godine u Irskoj.